Motion till riksdagen
2012/13:So243
av Kerstin Engle och Hillevi Larsson (S)

Villkor för adoptioner


S32122

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över villkoren för adoptioner.

Motivering

I Sverige lever många med ofrivillig barnlöshet och för många är adoption den enda lösningen. Antalet adoptioner från utlandet har minskat med 36 procent på 10 år. Detta beror bl.a. på bättre levnadsvillkor i de traditionellt stora givarländerna. Det har dock tillkommit nya länder som vill underlätta för utländska adoptioner. Ett sådant land är Kenya, men man kräver lång vistelsetid i landet för adoptivföräldrarna.

Färre barn för internationell adoption medför längre väntetider, vilket kan bidra till att adoptivföräldrar faller för åldersgränsen. Till detta kommer också oro kring de ekonomiska förutsättningarna.

Tanken är att barn ska kunna få rätt till en trygg uppväxt och att det ska gå etiskt rätt till vid adoptionen. Kostnaden för själva adoptionen ligger på mellan 65 000 och 155 000 kronor. Till detta kommer eventuella anmälningsavgifter och resa samt vistelsetid i landet. Detta gör att adoptionskostnaden i slutändan kan hamna på 200 000 kronor eller mer.

Men detta är inte allt. Utredningen som görs av myndigheterna för att fastställa om ett par är lämpligt kräver att de blivande föräldrarna har fast arbete. Man tittar på årsinkomsten och vissa länder förbjuder även vissa yrkesgrupper från att adoptera från deras länder. Detta trots att Sverige har världens bästa välfärd och att det finns en trygghet i att barnen inte kommer att hamna på gatan. I många fall tvingas familjen som vill adoptera även att söka en större bostad, vilket brukar innebära att man måste ta ytterligare lån för att få bli föräldrar.

Efter adoptionen ersätter staten familjen med 40 000 kronor, vilket motsvarar en mindre del av den verkliga kostnaden.

Med alla dessa förutsättningar blir ofrivillig barnlöshet en klassfråga. Självklart ska adoptioner utgå från barnets bästa men det finns inga garantier för att de som har en högre inkomst är bättre föräldrar än de med lägre inkomst.

Stockholm den 24 september 2012

Kerstin Engle (S)

Hillevi Larsson (S)