Motion till riksdagen
2012/13:So242
av Christina Oskarsson (S)

Förbättrad bröstcancervård och bröstcancerforskning


S32070

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bröstcancervård och bröstcancerforskning.

Motivering

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och varje år drabbas cirka 7 000 kvinnor i Sverige av sjukdomen. Det innebär att närmare 20 kvinnor får en bröstcancerdiagnos varje dag och att en kvinna dör av bröstcancer var sjätte timme i Sverige. Ännu återstår mycket för att kvinnor i Sverige ska få lika god diagnostik och behandling oavsett var i landet de bor. Det har kommit flera oroväckande larmrapporter om att bröstcancersjuka patienter i vissa delar av landet får finna sig i orimligt långa väntetider för diagnos och behandling eller nekas behandlingar och läkemedel av kostnadsskäl. Det är dags för en nationell översyn för att säkra likställighetsprincipen i bröstcancervården.

Cancerbesked är en mycket chockartad upplevelse och det är ofta svårt att ta till sig information och minnas vad som sagts vid läkarbesöket. Det är därför viktigt med skriftlig information som även anhöriga kan ta del av. Alla patienter bör få en skriftlig behandlingsplan med information om vilken rehabilitering som gäller efter avslutad behandling. Saklig information som lämnas såväl skriftligt som muntligt minskar oron hos patienten och en trygg patient har större chans att snabbt komma tillbaka till sin vardag.

Det kommer fortfarande rapporter om att Sverige inte följer EU:s riktlinjer för kvalitetssäkring avseende screening och diagnostik av bröstcancer. Detta eftersom inte alla landsting och regioner lever upp till kravet att bilderna skall granskas av två av varandra oberoende specialister, som för att upprätthålla kompetensen skall granska minst 5 000 bilder årligen.

Bröstcancerfonden delar varje år ut pengar till patientnära klinisk forskning och har till hjälp en forskningskommitté bestående av de främsta inom sina respektive specialistområden inom bröstcancerbehandling och bröstcancerforskning. Det har kommit uppgifter om att det inom svensk sjukvård inte finns utrymme för kliniker att få den forskningstid som är önskvärd. Det är bekymmersamt av flera skäl, inte minst för patienterna, svensk forskning och läkemedelsindustrin.

Det är hög tid att ta ett samlat grepp kring bröstcancervård och forskning och det måste ske på nationell nivå så att likställighetsprincipen i sjukvården säkras.

Stockholm den 20 september 2012

Christina Oskarsson (S)