Motion till riksdagen
2012/13:Sk412
av Valter Mutt m.fl. (MP)

Kapitalflykt


MP2802

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att bredda EU:s lagstiftning kring landspecifik rapportering för att motverka skatteflykt.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att stärka FN:s skattekommitté och andra forum där utvecklingsländerna är bättre representerade än inom Global Forum, som instiftats av i-ländernas samarbetsorgan OECD.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen i relevanta internationella forum bör verka för att ett automatiskt och obligatoriskt internationellt utbyte av skatteinformation mellan skattemyndigheter etableras.

1 Yrkande 1 hänvisat till CU.

Motivering

Utvecklingsländerna förlorar årligen enorma belopp genom så kallad kapitalflykt. För varje biståndskrona från nord till syd uppskattas runt 10 kronor gå i motsatt riktning. En dryg tredjedel av kapitalflykten bedöms härröra från korruption och kriminalitet medan resten – alltså nästan två tredjedelar – anses uppstå genom kommersiella transaktioner, varav en betydande del inom ramarna för gällande skattelagstiftning (laglig skatteplanering).

En minskning av det oreglerade kapitalutflödet med en tredjedel uppskattas generera tillräckligt med kapital för att förverkliga FN:s millenniemål.

Multinationella koncerner behöver idag inte redovisa sina vinster land för land, utan bara den sammantagna koncernvinsten, och sålunda är dessa storföretag inte skyldiga att betala skatt i det land där vinsten uppstår. Frestelsen blir då stor att genom kreativ bokföring – såsom sinnrika system för internprissättning – föra över vinsten till jurisdiktioner med låg eller ingen bolagsskatt.

Åtgärder

Landspecifik rapportering av företags vinster framstår som avgörande för att stävja att utvecklingsländerna fortlöpande dräneras på väldiga kapitalbelopp. För att kunna spåra eventuell skatteflykt krävs ökad transparens även när det gäller företagens betalning av avgifter och royalties till nationella myndigheter, liksom redovisning av inköp, försäljning, produktionsvolymer och lönekostnader.

Inom EU pågår ett lagstiftningsarbete kring landspecifik rapportering. EU-kommissionen presenterade 2011 ett lagförslag innehållande krav på att företag redovisar betalningar till myndigheter – såsom skatter och avgifter – i varje land de verkar i. Lagförslaget, som endast omfattar ett fåtal branscher och saknar krav på vinstredovisning, har i vissa avseenden skärpts av EU-parlamentet och nu pågår förhandlingar med ministerrådet. Lagen planeras bli antagen i början av 2013 och ett stort ansvar åvilar den svenska regeringen att i de fortsatta förhandlingarna verka för att den kommande lagstiftningen omfattar samtliga branscher och att även företagens vinster, och inte enbart skatter och avgifter, måste redovisas landspecifikt.

I skrivelsen 2011/12:167 Genomförandet av samstämmighetspolitiken för utveckling lyfter regeringen fram OECD och dess Global Forum som en viktig arena för att få bukt med kapitalflykt. Utvecklingsländerna är, emellertid, svagt företrädda i Global Forum och majoriteten av dess 108 jurisdiktioner är skatteparadis, vilket begränsar förändringsviljan. Det är angeläget att regeringen ökar sitt engagemang för att stärka fora med bättre representativitet, såsom FN:s skattekommitté.

Sverige bör inom EU, OECD och FN arbeta för att ett automatiskt och obligatoriskt internationellt utbyte av skatteinformation etableras. Utvecklingsländernas skattemyndigheter har begränsade resurser att själva aktivt söka relevant information och ett obligatoriskt automatiserat informationsutbyte skulle därför vara värdefullt.

Stockholm den 4 oktober 2012

Valter Mutt (MP)

Bodil Ceballos (MP)

Tina Ehn (MP)

Lotta Hedström (MP)

Annika Lillemets (MP)

Jabar Amin (MP)

Stina Bergström (MP)

Jonas Eriksson (MP)

Mats Pertoft (MP)