Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om långsiktiga besked om utvecklingen av koldioxidskatten.
Skatten på koldioxid syftar till att bygga Sverige starkt på sikt och öka vår konkurrenskraft. Syftet med skatten är att minska utsläppen och nå klimatmålen.
Den bör efterhand justeras på ett sätt som upprätthåller ett kontinuerligt omställningstryck i riktning mot att minska koldioxidutsläpp i Sverige.
I propositionen 2009/10:41skriver regeringen:
Utöver indexeringen anser regeringen att även anpassningar bör ske av koldioxidskattenivån i den omfattning och takt som, tillsammans med övriga förändringar av de ekonomiska styrmedlen, ger en sammanlagd minskning av utsläppen av växthusgaser utanför den handlande sektorn med två miljoner ton till 2020 på ett verkningsfullt och kostnadseffektivt sätt. Den närmare utformningen av koldioxidskattens nivå får dock, såsom Skogsstyrelsen, Tillväxtverket och Sveriges Kommuner och Landsting anför, övervägas efter hand. Regeringen delar därvid inte de farhågor som förts fram av Svenska Bioenergiföreningen. Viktiga aspekter att ta hänsyn till vid dessa överväganden är hur klimatarbetet fortskrider nationellt och internationellt samt hur världsmarknadspriset på olja utvecklas.
Just nu upprätthåller ett ökat oljepris ett omställningstryck tillsammans med den indexuppräkning som görs av skatten. Men vilket omställningstryck som är lämpligt i fortsättningen måste hela tiden utvärderas. EU-kommissionen har i sitt meddelande ”Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle” konstaterat att hela EU bör göra årliga minskningar med 1–2 procent för att klara delmålen fram till 2050. För att den svenska trafiksektorn inte ska tappa fart i omställningen och påverka Sveriges möjlighet att uppfylla sitt åtagande i EU om utsläppsminskningar, måste koldioxidskatten på fossila drivmedel stegvis höjas för att möta dessa minskningsmål.
Vilka styrmedel regeringen vill använda för att nå detta är oklart men det är väsentligt för regeringen att ge klara långsiktiga signaler och därför bör regeringen redovisa hur koldioxidskatten ska utvecklas i linje med vad som slås fast i proposition 2009/10:41.