Motion till riksdagen
2012/13:Sk403
av Kerstin Engle m.fl. (S)

Förstärkt arbete mot internationell skatteflykt


S9089

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett starkt och tydligt engagemang i arbetet mot skatteflykt.

Motivering

I många länder med fattig befolkning finns naturtillgångar som vida överstiger värdet av världens samlade bistånd. Men idag lever omkring 1,5 miljarder människor på mindre än 2 US-dollar om dagen i länder som samtidigt är mycket rika på naturresurser. Inom EU diskuteras nu en lag som skulle tvinga olje-, gruv- och skogsföretag att publicera information om sina betalningar till regeringar i varje land där de verkar. Det kallas land-för-land-rapportering. En sådan lag är ett initiativ för att bekämpa så kallad kapitalflykt – att företag för ut vinster utan att betala skatt i de länder där de verkar. Utebliven skatt är ett utbrett problem som gör att utvecklingsländer går miste om resurser som skulle kunna investeras i egen fattigdomsbekämpning och för att bygga landet med fungerande infrastruktur, skolor och högre utbildning, sjukhus och en egen stark offentlig sektor som kan säkerställa att företag och individer håller landets lagar. Multinationella företags kapitalflykt kostar idag utvecklingsländer mer än vad de förlorar genom korruption och mer än det bistånd de får.

I motsats till vad de flesta tror, så är södra Afrika en nettoutlånare till resten av världen i den meningen att dess utländska tillgångar överskrider dess utländska skulder. Men medan dessa tillgångar finns hos privatpersoner, är skulderna offentliga och ägs av den afrikanska befolkningen genom deras regeringar. Den ackumulerade kapitalflykten från Afrika söder om Sahara från 1970-talet och framåt – över 700 miljarder amerikanska dollar – överskrider med råge den skuld som regionen har. I detta arbete står stora delar av det civila samhället i Sverige enat, och många, till exempel Action Aid, Concord Sverige, Diakonia och Forum Syd gör ett mycket bra arbete i dessa frågor.

Nu handlar det om att stödja varje lands rätt att beskatta verksamhet som pågår inom landets gränser. Många fattiga länder skulle vara självförsörjande och inte behöva ta emot bistånd och inte heller behöva ta dyra utländska lån om de hade en starkare stat som hade resurser att kontrollera sina gränser och ta in skatt.

Regeringens hållning angående försöken att täta till möjligheten för skatteflykt måste vara aktiv. Just nu är det särskilt viktigt att Sverige agerar i denna politiska process i dialog med EU-kommissionen, Europaparlamentet och EU:s ministerråd på de sätt som är relevanta för att motarbeta skatteflykt.

Stockholm den 4 oktober 2012

Kerstin Engle (S)

Christer Engelhardt (S)

Hans Hoff (S)

Hillevi Larsson (S)

Johan Andersson (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Jörgen Hellman (S)

Karin Åström (S)

Krister Örnfjäder (S)

Sara Karlsson (S)

Suzanne Svensson (S)

Sven Britton (S)

Thomas Strand (S)

Åsa Lindestam (S)

Lennart Axelsson (S)

Ingemar Nilsson (S)

Eva-Lena Jansson (S)