Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av långsiktiga och teknikneutrala regler för beskattning av fossilfria biodrivmedel.
År 2030 skall Sverige ha en fossilfri transportsektor. För att nå dit krävs stora investeringar, som i sin tur kräver långsiktiga och teknikneutrala regler för beskattning av fossilfria fordonsbränslen. Vägtrafikens förbrukning av förnybara drivmedel var 2011 endast 6,8 procent med tonvikten lagd på jordbruksbaserade drivmedel som etanol, biodiesel och biogas. Råvaran för att producera dessa drivmedel var till stor del importerad. Sverige behöver mer av inhemsk produktion av fossilfria drivmedel för konventionella förbränningsmotorer, eftersom sådana motorer kommer att dominera fordonsparken en lång tid framåt.
I Sverige har vi stor tillgång till skog, som ger oss unika möjligheter att på ett hållbart sätt ersätta fossil bensin och diesel med skogsbaserade drivmedel. Sådana satsningar skulle förbättra vår handelsbalans men också skapa många nya arbetstillfällen och resultera i nationell energitrygghet.
Med förgasningsteknik kan man av skog med högt energiutbyte tillverka metanol (träsprit), etanol, DME, diesel, bensin, fordonsgas m.m. Metanol låter sig tillverkas med högsta energiutbytet och till lägsta pris. Det pågår i Sverige spännande utveckling av detta skogsbaserade fordonsbränsle.
Förgasningstekniken finns kommersiellt tillgänglig. Nu handlar det om att få till stånd nödvändiga investeringar. Men då behövs tydliga och långsiktiga besked angående framtida skatteregler och övriga regelverk. Ledtiden för den här typen av storskaliga projekt är ca 10 år. För varje enskild fabrik rör det sig om miljardinvesteringar för förstudier, projektering, tillståndsprocesser, upphandling och byggnation.
Regeringen vill nu lägga koldioxidskatt på biodrivmedel vid låginblandning över 5 procent i bensin respektive diesel. Tillsammans med kvotplikten, som ensidigt föreskriver 10 procents inblandning av etanol i bensin och 7 procent FAME i diesel, är risken stor att det blir stopp för de industrisatsningar som behövs för att öka produktionen av biodrivmedel och få fram nya biodrivmedel.
Avstämningsstationen år 2015 gör att ingen vågar göra stora investeringar förrän man vet vad som kommer att gälla. Därför krävs det klara besked nu för att klara en fossilfri transportsektor 2030.