Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skatteregler inom soldatyrket.
Sedan det kalla krigets slut har allmän värnplikt avskaffats i allt fler länder, och för drygt två år sedan genomförde även Sverige en dylik reform. De farhågor som fanns om att soldatyrket inte längre skulle vara attraktivt har kommit rejält på skam. Alliansens försvarsreformer har lett till att Försvarsmakten numera är en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Under 2010 och 2011 sökte över 22 000 personer till de totalt 1 700 platser som utannonserades. Intresset för den nya Försvarsmakten är oerhört stort och det är något vi ska vara stolta över.
Men det ska inte bara vara attraktivt att söka till Försvarsmakten utan det måste också vara attraktivt att stanna inom det militära. Trots att Försvarsmakten haft en fantastisk utveckling de senaste åren är det uppenbart att det fortfarande finns brister att åtgärda.
Villkoren för soldater i utlandstjänstgöring bör vara mycket goda, både för den utsände soldaten och även för dennes anhöriga. Att Sverige tar ansvar för fred och säkerhet i vår omvärld är något vi ska vara mycket stolta över. Samtidigt innebär det stora uppoffringar för alla de soldater som årligen tjänstgör under svåra förhållanden, långt ifrån nära och kära.
När en person i ett hushåll är frånvarande under en längre tid blir vardagen svårare för dem som lämnas hemma. Vissa förband tog för ett par år sedan initiativ till att hjälpa anhöriga med mindre vardagstjänster såsom snöskottning eller hämtning och lämning på dagis. Detta stoppades dock när Skatteverket krävde förmånsbeskattning. Oron för ens närståendes säkerhet är tillräcklig, och oron över att få ihop vardagspusslet bör inte läggas utöver detta.
I våra soldaters vardag finns det mycket vi kan förbättra. I dag ses exempelvis den kost och logi man får i utlandsstyrkan som en förmån. Uppvärmd frystorkad mat och övernattning i pansarterrängbil har för Skatteverket samma status som när ett konsultföretag placerar sina anställda på hotell. Detta gör att soldater förlorar rätten till stora delar av sitt traktamente, vilket för många soldatfamiljer skulle vara ett välbehövligt tillskott i kassan.
Vi bör på allvar inse att soldatyrket inte är som vilket annat yrke som helst. Försvar av friheten och upprätthållandet av säkerheten i vår omvärld tillhör statens absoluta kärnuppgifter. När nu intresset för soldatyrket är stort bör vi se till att göra vad vi kan för att våra soldater ska slippa fundera över vardagens bekymmer och istället fullt ut kunna fokusera på att lösa uppgiften de har i uppdrag att genomföra.
Livet som soldat, framförallt för dem i utlandstjänst, är alldeles för utmanande för att vi ska ha råd att behålla de byråkratiska krokben som i dag finns i våra soldaters vardag. Det vore därför önskvärt att överväga hur skattereglerna för soldaterna i utlandstjänst kan förbättras.