Motion till riksdagen
2012/13:Sk283
av Kerstin Engle (S)

Ekonomiska styrmedel för en bättre folkhälsa


S5115

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga ekonomiska styrmedel för en bättre folkhälsa.

Motivering

Ökad fetma bland befolkningen blir ett allt större problem i Sverige. Trots stort utbud året runt av frukt och grönt i våra livsmedelsbutiker äter vi alltmer onyttig mat. Medelsvensken får i sig 90 liter läsk och 17 kilo godis om året. Kombinationen av osunda matvanor och alltmer stillasittande i vardagen är en kombination som leder till ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikten i den svenska befolkningen har fördubblats på 20 år.

Den enskilde medborgaren riskerar att drabbas av sjukdom och lidande. Samhället drabbas av kostnader för vård och sjukfrånvaro. Det är dags att intensifiera åtgärderna för en bättre folkhälsa. Detta kan naturligtvis göras på många olika sätt. Information och upplysning är en väg men även ekonomiska incitament måste prövas.

Claude Marcus, barnläkare som forskar om fetma på Karolinska Institutet, menar att

Det är definitivt ett socialt misslyckande att så många människor, speciellt i utsatta områden, tillåts utveckla fetma utan att man tar tag i det och gör mera kraftfulla insatser.

I Danmark och Finland har man vidtagit åtgärder för att få medborgarna att äta bättre och nyttigare. Danmark har infört en skatt på mättat fett, vilket gör glass, kakor, färdiga rätter och charkprodukter dyrare. I Finland har man gjort läsk och godis dyrare genom en punktskatt på socker. Tilläggas kan att Danmark har för avsikt att införa en sockeravgift 2013.

Skatter/avgifter på fett och socker kan lämpligen också kombineras med lättnader som lägre moms på frukt och grönt och andra hälsosamma livsmedel.

SVT har låtit göra en Sifoundersökning som visar att 53 procent av de tillfrågade svenskarna vill att staten tar mer ansvar för folkhälsan genom ekonomiska styrmedel.

Självklart måste ekonomiska styrmedel kombineras med andra åtgärder som intensifierad upplysning om hälsofrågor, inte minst i våra skolor. Ett annat exempel är det lagförslag som nu förbereds i USA med krav på att snabbmatskedjor ska redovisa kalori- och näringsinnehåll på sina menyer.

Stockholm den 2 oktober 2012

Kerstin Engle (S)