Motion till riksdagen
2012/13:Sk255
av Helene Petersson i Stockaryd (S)

Ändrad indelning i folkbokföringen


S5070

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en distriktsindelning som bygger på den tidigare sockenindelningen bör införas inom folkbokföringen i enlighet med Folkbokföringsutredningens förslag.

Motivering

Folkbokföringsutredningen (betänkande SOU 2009:75) menade att det var principiellt olämpligt att bygga upp landets civila befolkningsregistrering utifrån ett trossamfunds interna indelning i organisatoriska enheter, dvs. Svenska kyrkans församlingsindelning. Svenska kyrkan är inne i en egen indelningsprocess där församlingar sammanförs. Det finns också exempel på att församlingsindelningen inte överensstämmer med den sekulära samhällsorganisationen, exempelvis när en församling ligger i flera kommuner. Utredningen föreslog mot den bakgrunden att folkbokföring inte längre skulle ske i territoriell församling inom Svenska kyrkan. Folkbokföring skulle i stället ske utifrån fastighet, lägenhet och kommun.

Utredningen föreslog vidare att Lantmäteriet inte längre ska föra uppgift om Svenska kyrkans församlingar i fastighetsregistret med registerkartan utan att Svenska kyrkan ska ansvara för redovisningen av församlingsindelningen.

Däremot framhöll utredningen vikten av historisk kontinuitet. Den ville också ha en stabil indelning som var större än en fastighet men mindre än en kommun, en distriktsindelning. Distriktens geografiska utformning ska utgå från församlingsindelningen 1999/2000, som har sin grund i socknarna. Uppgift om distrikt skulle föras in i adressdelen i fastighetsregistret och kopplas till belägenhetsadress.

Folkbokföringsutredningens förslag kan ses som en god kompromiss om nuvarande ordning skall ändras. Med distrikten kan sambandet med den historiska indelningen i församlingar eller socknar, den långa serien av källor för lokalhistorisk forskning och socknarnas namn bevaras. Ett kulturarv som fick sin form under 1100–1200-talen. Framtida släkt och hembygdsforskare kommer även i fortsättning att kunna följa en geografisk kontinuitet.

Stockholm den 11 september 2012

Helene Petersson i Stockaryd (S)