Motion till riksdagen
2012/13:Sk217
av Mathias Sundin (FP)

Moms på e-böcker


FP303

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inom Europeiska unionen verka för att momsdirektivet ändras så att e-böcker och andra digitala skrifter kan ha samma momssats som tryckta böcker och skrifter.

Motivering

En vanlig tryckt pappersbok är det i Sverige 6 procents moms på. Samma bok, fast i e-boksformat, har 25 procents moms. Samma sak gäller tryckta papperstidskrifter kontra digitala tidskrifter. Även vissa ljudböcker har 25 procents moms, nämligen de som är i form av en digital fil och laddas ner till exempelvis en ipad eller en telefon. Exakt samma produkt, fast på cd-skiva, har 6 procents moms.

Anledningen är EU:s momsdirektiv, som när det utformades inte tog hänsyn till e-böcker. Det kan vara förståeligt, men nu när e-böcker och andra digitala tidskrifter är här för att stanna så måste direktivet uppdateras så att medlemsstaterna kan sänka momssatserna om de vill.

Ett land som redan genomfört den sänkningen för e-böcker, trots direktivet, är Frankrike.

Att genomföra en sänkning i Sverige skulle inte ha någon stor påverkan på statsbudgeten. Enligt riksdagens utredningstjänst, RUT, skulle skattebortfallet (ej inräknat eventuell ökad försäljning) uppgå till 19 miljoner kronor.

Det kan ifrågasättas om man borde ha olika momssatser på olika produkter, med hänvisning till att skattesystemet blir krångligare. Det är ett rimligt argument, men verkligheten idag är att samma produkter har olika momssats. Det är ännu krångligare och konstigare än olika momssatser på olika produktgrupper.

Regeringen bör därför verka för att EU:s omoderna momsdirektiv uppdateras till dagens teknologinivå.

Stockholm den 26 september 2012

Mathias Sundin (FP)