Motion till riksdagen
2012/13:Sk212
av Siv Holma m.fl. (V)

Minska flygets klimat- och miljöpåverkan


V543

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige snarast bör uppta förhandlingar med grannländer för att komma överens om gemensamma skattenivåer för skatt på flygbränsle.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör undersöka möjligheterna att införa en klimatskatt på utrikesflyg enligt samma mönster som vi föreslagit för klimatskatt med schabloniserad start- och landningsavgift på inrikesflyget.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas för att möjliggöra nedläggning av Bromma flygfält.1

1 Yrkande 3 hänvisat till TU.

Bakgrund

Vänsterpartiet anser att alla transportslag ska bära sina samhällsekonomiska kostnader. Kostnaderna ska inte överlämnas till kommande generation. Det är därför nödvändigt att luftfarten i större utsträckning bidrar till utsläppsminskningar för att uppnå riksdagens fastställda miljökvalitetsmål. Räknat per passagerarkilometer är flyget det transportsätt som påverkar miljön mest. Flyg är inte ett energieffektivt transportmedel och bör endast användas där andra alternativ saknas. FN:s klimatpanel, IPCC, förutspår att flygets samlade globala andel av utsläppen av växthusgaser år 2050 i värsta fall kan uppgå till hela 15 procent.

Klimatskatt på inrikesflyget

Det är inte rimligt att olika trafikslag behandlas skattemässigt olika. Inrikesflyg som använder flygfotogen konkurrerar med andra inrikes transportslag som bil, järnväg och buss. För att komma tillrätta med skattebefrielsen för inrikesflyget vill vi införa en klimatskatt på inrikesflyget. Klimatskatten sker genom en schabloniserad start/landningsavgift. En sådan konstruktion skulle öka incitamentet att fylla planen med resenärer och därmed minska påverkan på miljön. För oberoende av antalet flygtransporter i Sverige är det viktigt att de flygplan som lyfter verkligen utnyttjas så effektivt som möjligt. Vårt förslag till klimatskatt på inrikesflyget är inte en lika träffsäker konstruktion som en bränsleskatt, men i väntan på ändrade internationella regelverk är det ändå ett tydligt ekonomiskt styrmedel mot en minskad miljöpåverkan.

I motion 2012/13:U327 Klimaträttvisa inför Qatar och dess efterföljare finns hela vår satsning för införande av klimatskatt med schabloniserad start/landningsavgift på inrikesflyg beskriven.

Utred klimatskatt för utrikesflyget

Om Sverige ensamt inför skatt på flygfotogen för inrikesflyg finns det en risk att flygbolag ägnar sig åt ekonomitankning i ett närliggande land. Där för anser Vänsterpartiet att Sverige kraftfullt bör verka för att ICAO (International Civil Aviation Organization) tillser att flygtrafiken minskar sin miljöpåverkan och att beskattning av bränsle blir möjligt. Men detta kan ta väldigt lång tid. Och tid är en bristvara i omställningen till ett klimatsmart resande. Regelverket tillåter dock att länder upprättar bilaterala avtal, där gemensamma skattenivåer för flygbränsle kan fastslås. Sverige bör snarast uppta förhandlingar med grannländer för att komma överens om gemensamma skattenivåer för skatt på flygbränsle. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Sverige bör även undersöka möjligheterna att införa en klimatskatt på utrikesflyg enligt samma mönster som vi föreslagit för klimatskatt på inrikesflyget. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Lägg ned Bromma flygplats

Flygtrafiken på Bromma är ett av Stockholms största miljöproblem. Bromma genererar buller och utsläpp av kväveoxider, kolväten och en mängd andra föroreningar. Dessutom sker det i ett område som redan är hårt ansträngt av trafikleder. Vänsterpartiet anser inte heller att det finns behov av Bromma flygplats då det redan finns fullgoda flygplatsalternativ i Stockholmsregionen.

Bullret från flygplatsen är inte bara en fråga för Brommaborna. Höga maximala ljudnivåer, över 70 dBa, förekommer mellan Viksjö i Järfälla och Skanstull på Södermalm. Bullret från Bromma flygplats stör mer än dubbelt så många som Arlanda och Landvetter tillsammans.

Behovet av byggbar mark är ytterligare ett starkt skäl för att lägga ned Bromma flygplats. Stockholm är i skriande behov av bostäder och Bromma är ett av de få områden där en större satsning på ny bebyggelse är möjlig. Vänsterpartiet i Stockholm har föreslagit en ekostadsdel med bostäder och rekreationsområden. Förutsättningar finns för ca 4 000 bostäder på markområdet där Bromma flygplats ligger.

En utredning bör tillsättas för att möjliggöra nedläggning av Bromma flygfält. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 18 september 2012

Siv Holma (V)

Torbjörn Björlund (V)

Jens Holm (V)

Hans Linde (V)

Kent Persson (V)