Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att personer som återvänder till Chile ska få rätt att ta med sig sin svenska garantipension.
Idag bor cirka 50 000 chilenare i Sverige; de flesta av dem kom till Sverige under 80- och 90-talen. Den chilenska invandringen till Sverige började på allvar efter militärkuppen i Chile 1973. I början av september 1973 bodde i Sverige cirka 90 personer med chilensk bakgrund och en majoritet av dem var studenter.
En stor del av de chilenska invandrarna till Sverige var redan yrkesverksamma i Chile och detta har medfört att nu när dessa människor pensioneras får många en låg pension. För att kunna uppnå en minimilevnadsstandard i Sverige får de garantipension, samt i vissa fall äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.
En ny lag som infördes 2006 ger emellertid flyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Sverige rätt att tillgodoräkna sig åren från och med 25 års ålder till och med ankomsten till Sverige som försäkringstid för garantipension (SFS 2005:728).
Denna nya lag har varit till stor hjälp för de chilenare som har gått i pension, eftersom de kan tillgodoräkna sig ett antal år som de var verksamma i Chile som försäkringstid för garantipension.
Regeringen beslutade 2009 att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att undersöka vilka faktorer som påverkar migranters möjligheter att röra sig mellan Sverige och sina ursprungsländer. I uppdraget ingick att identifiera rörelsemönster och analysera hur ökad rörlighet kan bidra till utveckling i migranternas ursprungsländer såväl som ge positiva effekter i Sverige.
I sitt slutbetänkande Cirkulär migration och utveckling – förslag och framåtblick (SOU 2011:28) analyserar kommittén frågan om det är möjligt att göra garantipensionen exportabel även till tredjeland, det vill säga att ta med sig garantipensionen till ett annat land än länder som omfattas av EU och EES & Schweiz.
Garantipensionen räknas som en bosättningsbaserad förmån. Detta innebär att rätten till garantipension upphör efter ett års utlandsvistelse. Det finns dock undantag till denna regel.
Den svenska garantipensionen är en exportabel förmån inom EU och EES & Schweiz, och genom avtal med Kanada kan garantipensionen under vissa förutsättningar betalas ut till den som bor i Kanada. EU har även associationsavtal med Algeriet, Marocko, Tunisien, Kroatien, Israel och Makedonien och det bedöms att dessa avtal kommer att utvecklas till att även innefatta rätten att få med sig garantipension till dessa länder.
Den betydande chilenska invandringen till Sverige har haft positiva återverkningar för båda länder, såväl ekonomiskt som kulturellt. Att underlätta för människor att röra sig mellan våra länder är avgörande för att bevara och vidareutveckla de nära förbindelserna mellan våra folk. Det ter sig därför angeläget att personer som återvänder till Chile får rätt att ta med sig sin svenska garantipension dit. Chile har undertecknat ett socialförsäkringsavtal med Sverige år 1995. Detta socialförsäkringsavtal bör revideras så att rätten att få med sig garantipension vid återvändande till Chile där slås fast. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.