Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Migrationsverket ska ha en efterkontroll av att de villkor som uppgetts i arbetskraftsinvandringsbeslutet också har uppfyllts.
Migrerad arbetskraft står tillsammans med papperslösa lägst på stegen avseende rätt till kollektivavtal och möjlighet att leva ett liv där allas lika värde ligger till grund för lön och anställningstrygghet.
Anledningen är att Migrationsverket inte har någon uppföljning i hur de migrerade lever och verkar på den svenska arbetsmarknaden. Lagstiftaren har inte gett vare sig fackliga organisationer eller individerna själva förutsättningar att bevaka fackliga rättigheter. Dagligen kan vi läsa om de dåliga arbetsförhållanden som finns exempelvis inom Transport, Hotell o Restaurang, Byggnads m.fl. Förhållanden som inte kan bevakas av facken själva utan konkret stöd från myndigheterna.
Samtidigt med att migrerad arbetskraft får usla förutsättningar att få sina rättigheter tillgodosedda beroende på myndighetens oförmåga, ovilja eller bristande kompetens har facken ingen möjlighet att följa upp de villkor den migrerade gavs löfte om när han eller hon sökte sig till Sverige. Facket följer, bevakar och förhandlar i en fungerande arbetsmarknad. När det inte fungerar åligger det samhället att ta sitt ansvar. Regeringens ovilja eller förmåga att förstå detta samband kan mycket väl skapa motsättning mellan att anställa en ung arbetslös med större oberoende och förmåga att med fackets hjälp kräva sin rätt, eller en migrerad person med hans eller hennes oförmåga att kräva sin fackliga och mänskliga rätt.
Vi får inte blunda för alla rädda människor på våra arbetsplatser som springer sin väg när facket anmäler sig. Inte heller för arbetsgivare som desinformerar den värnlöse emigranten om hans eller hennes fackliga/lagliga rätt och hur det motverkar den s.k. svenska modellen. Regeringens öppenhet att verka i emigranters intresse, har hittills endast räckt till att forma en ansökningsblankett, vilket är detsamma som ”att släppa ut barnet med badvattnet”. Den utsatta emigranten står oskyddad mot många arbetsgivares usla moral, varför det i ett värsta scenario kan vara ett embryo till ökad motsättning och rasism på arbetsmarknaden, liksom ett hot mot den svenska modellen och andra svaga gruppers möjlighet att få tillträde till arbete, t ex ungdomar.