Motion till riksdagen
2012/13:Sf371
av Tomas Eneroth m.fl. (S)

Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom


S21002

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett stabilt pensionssystem som ger pensionärerna en trygg inkomst.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om viktiga förutsättningar för hållbara pensioner.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förutsättningar för människor att arbeta till 65 års ålder.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om analys av bostadstilläggen.

1 Yrkande 3 hänvisat till AU.

Motivering

Vi lever ett allt längre och friskare liv och många pensionärer lever ett gott liv där man förverkligar många av sina drömmar. Vi socialdemokrater vill att alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär.

Vi ska ha ett starkt, gemensamt pensionssystem. Alla ska kunna lita på att pensionssystemet ger en trygg inkomst på ålderns höst.

Pensionssystemet har en stabil politisk förankring, vilket är värdefullt. Pensionssystemet är ekonomiskt robust men samtidigt visar studier på låga framtida statliga pensionsnivåer för breda grupper av löntagare.

Pensionssystemet står därtill inför stora utmaningar under kommande decennier. Den demografiska utvecklingen innebär att de som förvärvsarbetar måste försörja allt fler. Med en hög långtidsarbetslöshet försämras förutsättningarna att långsiktigt finansiera pensionerna. Vi får dessutom en växande grupp medborgare som riskerar att få mycket låga pensioner till följd av att de utförsäkrats och/eller ställts utanför arbetsmarknaden under en längre tid. Det drabbar i hög utsträckning kvinnor.

För att långsiktigt säkra pensionssystemets hållbarhet och trygga bra pensioner för breda yrkesgrupper är det viktigt att sysselsättningen ökar och att åtgärder vidtas för att möjliggöra för många fler löntagare att arbeta längre. Arbetslivet måste vara så utformat att människor faktiskt orkar jobba till 65-årsdagen. Det kräver bland annat ökade resurser för kontroll, forskning och utveckling av arbetsmiljöarbetet. Men det krävs också förbättrade insatser för rehabilitering och omställning för att förhindra den utslagning som nu sker från arbetslivet.

Det utredningsarbete som pågår inom pensionsområdet kommer att ge underlag för att utveckla pensionssystemet vidare. Vi socialdemokrater kommer att aktivt agera för att stärka pensionssystemets legitimitet och hållbarhet i syfte att säkerställa att såväl nuvarande som kommande generationer ska kunna få en dräglig pension.

Sedan den borgerliga regeringen införde jobbskatteavdraget för löntagare har Sverige intagit den unika positionen att vara det enda landet i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare. För oss socialdemokrater är detta inte acceptabelt. Pension är i realiteten uppskjuten lön och det finns ingen rättvisa i att pensionärer ska beskattas högre än löntagarna. Förslaget i budgetpropositionen om skattesänkning för pensionärer må vara ett steg i rätt riktning, men undandrar inte regeringen från ansvaret att ha infört den skillnad i beskattning som nu etablerats. Vi vill ta ett steg mot att minska skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer genom en förstärkning av det höjda grundavdraget för personer över 65 år. Reformen innebär att garantipensionärer, inklusive regeringens förslag, nästa år får sänkt skatt med omkring 1 000 kronor. Vårt mål är att skatteklyftan ska slutas genom att skatten för pensionärer sänks.

Jämställdhet – viktig för pensionen

Det faktum att kvinnor generellt har lägre löner än män påverkar också pensionen. En övervägande del av gruppen med garantipension är kvinnor. Det är kvinnorna som har och har haft lägre inkomster än män, och det är också de som förvärvsarbetat minst och arbetat mest deltid men utfört desto mer obetalt hemarbete. För att komma till rätta med skillnaderna på kort och lång sikt måste jämställdheten öka både i hemmet och i arbetslivet. Kvinnor drabbas också särskilt hårt när sjukförsäkringen inte längre fungerar och rehabiliteringen tillbaka till arbete är bristfällig. Två tredjedelar av dem som utförsäkras ur sjukförsäkringen är kvinnor. Vi hör vittnesmål om att kvinnor tvingas att ta ut pension i förtid för att kunna försörja sig. Det riskerar att få stora återverkningar på pensionens storlek.

Bostadstillägg till pensionärer

För de sämst ställda pensionärerna är bostadstillägget ett viktigt tillskott till ekonomin. Redan inför valet 2010 föreslog vi att bostadstillägget skulle höjas och vi välkomnar att regeringen nu återigen följer vårt förslag. Samtidigt kan vi konstatera att regeringens åtgärder inte på något sätt kompenserar den klyfta i beskattning som regeringen skapat. Regeringens senaste förändringar av bostadstillägget för pensionärer innebär dock att en ny princip införs. Vi socialdemokrater tycker att utgångspunkten för förstärkta bostadstillägg rimligtvis bör vara strikt fördelningspolitisk – stödet bör ges till dem som har störst behov. Regeringen bör därför återkomma med en analys av de fördelningspolitiska effekterna av förändringen av bostadstilläggen.

Stockholm den 5 oktober 2012

Tomas Eneroth (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Kurt Kvarnström (S)

Shadiye Heydari (S)

Jasenko Omanovic (S)

Annelie Karlsson (S)