Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka mot barnfattigdom.
”Lite knapert”, begränsade resurser, ekonomiskt utsatta, barnfattigdom ...
Vad vi än säger så existerar fattigdomen och den är tung att bära. Även om den inte syns utanpå så känns den inuti. Många barn och vuxna tar själva orättfärdigt på sig skulden. Skam för att arbete saknas. För att det knappt räcker till hyran. För att man alltid ligger efter till klasskassan. För att man alltid måste vara hemma på sommarlovet. För att det är svårt att orka vara glad. Många barn och familjer i Sverige har det så. Enligt Rädda Barnens mätningar år 2009 så levde 248 000 barn i Sverige i fattigdom.
En del anser dock att det inte finns fattigdom i Sverige och att barnfattigdomen är en konstruktion.
De vill jämföra med situationen i andra länder. Men – varje barn och varje familj i Sverige äger sin egen verklighet. Deras vardagsvillkor är här och nu. Deras villkor är politik i verkligheten.
Barnfattigdomen har nu blivit synliggjord, vi har svart på vitt att de mest utsatta – barnen – drabbas hårdast av lågkonjunktur och nedskärningar i välfärdssystemen. Hur hårt barnen drabbas är självklart en följd av vilka inkomster familjen har. För barnens framtid är arbetsmarknadsfrågor och socialpolitiska frågor lika viktiga som traditionella ”barnfrågor”. Generella stöd och system som alla har tillgång till skapar välfärd för alla och har legitimitet. Barnbidrag, bra barnomsorg, små grupper i skolan, fri läkarvård för barn är sådana exempel. Med en bra bostadspolitik skulle grunden för de selektiva bostadsbidragen försvinna.
Det finns många åtgärder som skulle kunna genomföras som var och en för sig skulle bidra till att göra skillnad. Här är några exempel:
minska inkomstklyftorna, klyftorna är orättfärdiga och skapar ohälsa hos barn
skapa en barnomsorg som svarar mot behoven i ett modernt samhälle, barnomsorg även på nätter och helger
utöka tiden på dagis för de barn som har arbetslösa föräldrar
avskaffa vårdnadsbidraget, det finns dokumenterade negativa effekter för barns språkutveckling
ge extra stöd till skolor i eftersatta områden
skapa en lag om barngruppernas storlek i förskolan
skapa statligt stöd till utveckling av bra fritid för barn
höja studiemedlen, inkl. barntillägg
införa en barnbilaga till budgetpropositionen
utforma sanktioner gentemot de kommuner som fortfarande ej hindrar vräkningar av barn
anpassa försörjningsstödet till ett modernt samhälle, vilket bl.a. ska innebära kostnader för internet; även barn i fattiga familjer ska kunna göra läxor och redovisa uppgifter.
Det viktigaste är inte de enskilda åtgärderna i sig utan att vi tar alla dessa barns utsatta situation på allvar och verkligen gör vårt yttersta för att göra deras liv så bra som möjligt.