Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort de kvoterade föräldradagarna i föräldraförsäkringen.
Det finns ett tydligt motstånd mot att kvotera föräldraledigheten. Oavsett ålder, inkomst eller utbildningsnivå anser hela 84 procent av svenskarna att föräldrarna själva ska få bestämma över sin föräldraförsäkring och är således emot en kvotering av föräldraförsäkringen. När det gäller kvinnor är det ännu fler, hela 87 procent, som motsätter sig att staten ska styra deras familj. Statistiken talar sitt tydliga språk. Familjen vill kunna bestämma själv utifrån sin egen vilja och situation.
I föräldraförsäkringen idag är 60 dagar reserverade för den ena föräldern och 60 dagar reserverade för den andra föräldern. Dessa dagar är låsta till var och en och kan inte skrivas över till den andra. Om någon av föräldrarna inte tar ut sina dagar drar staten in dem och dagarna brinner inne för familjen och barnet är den som drabbas. En politikers uppgift är att undanröja hinder för människor att fritt forma sina liv och att begränsa politikers makt över hur människor lever sina liv. Det är verktygen och möjligheterna att lösa vardagen som de politiska spelreglerna ska sätta.
Att staten styr den enskilda familjens föräldraledighet är ohållbart och fel. Familjer lever olika liv och olika lösningar passar därmed olika familjer. Staten kan varken förstå, känna eller veta vad som passar bäst för varje enskild familj, innehållande olika individer med olika förutsättningar, och bör därför inte lägga sig i hur föräldradagarna ska fördelas. Valfriheten bör vara självklar för familjen så att den utifrån sina behov och önskemål kan välja och planera sin föräldraledighet.
Att som det är nu inte själva kunna bestämma över sin föräldraledighet skapar idag för många familjer stora problem som resulterar i negativa konsekvenser för kvinnan, mannen, barnet – familjen. Karriärmöjligeter kan bli lidande samtidigt som inget barn ska behöva drabbas av att föräldrarna inte kan ta ut hela sin föräldraledighet.
Det som passar dem vid första barnets födsel kanske ser helt annorlunda ut vid nästa barns födsel. Det viktiga är att barnet får en fungerande, bra och trygg familj. Att staten begränsar deras förutsättningar för en fungerande vardag, familj och framtid är ohållbart.
Det borde vara självklart att föräldraförsäkringen är varje enskild familj rätt att bestämma över. Regeringen bör därför ta bort de öronmärkta föräldradagarna och istället ge föräldrarna frihet att ta ut föräldradagarna som det passar dem.