Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad kunskap om sjukförsäkringen.
Försäkringskassan i Gävle genomförde under åren 2003–2005 en stor insats i syfte att minska sjukskrivningstalen i länet. Tillsammans med Svenskt Näringsliv, Företagarna, Landstinget Gävleborg, LO, TCO, Arbetsmiljöverket och Gävleborgs kommuner genomfördes ett omfattande arbete för att förändra attityden till sjukförsäkringen.
Dåvarande arbetsmarknadsministern Hans Karlsson var insatt i projektet och berömde det eftersom det genererade mycket konkreta resultat och antalet sjukskrivna föll kraftigt. I projektet behandlades olika aspekter. Först och främst informerades läkarna som sjukskrev om sjukförsäkringens syfte – att det är arbetsförmågan som påverkar huruvida en individ ska vara sjukskriven och inte själva sjukdomen. Det arrangerades även flera konferenser och möten med fackligt förtroendevalda där Försäkringskassan gick igenom hur sjukförsäkringen var tänkt att fungera. Slutligen gavs även motsvarande information till arbetsgivarna.
Under projektet möttes arbetsmarknadens parter och samverkande statliga myndigheter regelbundet för att delge varandra information om utvecklingen på området. När sjukförsäkringen började tillämpas enligt gällande lagstiftning i början av projektet blev det en stor medial uppmärksamhet runt enskilda fall. Eftersom alla, inte minst de fackliga organisationerna, var överens regionalt och djupt delaktiga i projektet ändrades synsättet på sjukskrivningar och tillämpningar regionalt.
Projektet fick nationell uppmärksamhet för dess framgång och dåvarande arbetsmarknadsministern besökte projektet efter inbjudan från LO för att ta del av resultatet. Antalet sjukskrivningar föll kraftigt i Gävleborgs län under de aktuella åren. Med ovanstående motivering vore det önskvärt och väl värt att regeringen ser över möjligheten att prova denna modell på nationell nivå.