Motion till riksdagen
2012/13:Sf311
av Solveig Zander (C)

Modernisera föräldraförsäkringen


C479

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att modernisera och förändra föräldraförsäkringen så att den underlättar att vara både förälder och yrkesarbetande.

Motivering

Det finns ett stort behov av att förändra föräldraförsäkringen. Först och främst bör den byta namn till att kallas barn- och föräldraförsäkring. Det handlar ju först och främst om barnens rätt till ett gott omhändertagande. Centerkvinnorna beslutade vid sin förbundsstämma våren 2012 att anta ett program som innehöll 34 olika förbättringsförslag i det som man kallade barn- och föräldraförsäkring.

Vi nöjer oss här med att föreslå 12 av dessa punkter. Förändringar som skulle innebära stor skillnad för barnen och även för föräldrarna då det skulle underlätta att kombinera föräldraskap och yrkesliv. Dessutom skulle förslagen klart anpassas till dagens förändrade levnadsförhållanden där kärnfamiljen inte är allena rådande.

Ensamstående måste få rätt att överlåta tillfällig föräldrapenning i samband med att barnet föds till annan närstående (dessa dagar kallas ofta ”10-pappadagar”). Även ensamstående måste få stöd och hjälp de första dagarna i barnets liv.

I dag får man behålla sin sjukpenninggrundande inkomst om man får barn inom 2,5 år. Den styrningen av när vi ska få våra barn är inte bra. Vi vet att täta födslar påverkar både mamma och barn och regeln måste bort.

Försäkringskassan är en otroligt viktig informationskälla till blivande föräldrar. Det gäller inte bara exakt hur föräldraförsäkringen fungerar utan även hur man påverkar föräldrarna att ta ut dessa. Vi vill ju att fördelningen mellan föräldrarna ska bli lika så att ingen vinner eller förlorar. Barnet har rätt till båda föräldrarna och föräldrarna har rätt att kunna kombinera föräldraskap och yrkesliv. Av det skälet måste Försäkringskassan få i uppdrag att återinföra jämställdhetsmålen och genomföra informationskampanjer som visar på de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna av ett ojämlikt föräldrauttag. Försäkringskassan måste också få i uppdrag att informera om barns rättigheter, vilket bland annat innehåller barnkonventionens artikel 18.

Det är viktigt att båda föräldrarna eller den mamman känner tillit till finns med vid förlossningen och de dagar mamman och barnet får stanna på barnkliniken. Av det skälet bör landstingen tillhandahålla gratisplats för pappan eller annan närstående så de också kan tillbringa de första dygnen med mamman och barnet. Samma sak gäller inför födelsen. Mödravårdscentralen måste byta namn och kallas föräldramottagning så båda föräldrarna skrivs in och inkluderas som likvärdiga föräldrar. Föräldramottagningen ska erbjuda föräldrautbildning med alla vuxna som är delaktiga i barnets födelse. Kommunerna bör tillhandahålla familjecentraler med öppen förskola. En bra förebild finns i Knivsta.

Barnmorskor och vårdpersonal ska erbjudas fortbildning i jämställdhet och i HBTQ-kunskap.

När det gäller barnomsorgen måste det var flexibel inskolning och inte bara vid terminsstarter. Som det är nu är det hämmande för föräldrar när det ska återgå i arbete efter föräldraledighet.

Alla föräldrar oavsett yrke eller ansvar, företagare eller uppdrag som statsråd, kommunalråd eller liknande måste ha rätt att vara föräldralediga.

Med hänvisning till ovanstående finns det all anledning att se över föräldraförsäkringen och förnya och modernisera den.

Stockholm den 1 oktober 2012

Solveig Zander (C)