2 Förslag till riksdagsbeslut 2
3 Bättre villkor för småföretag 3
4 Satsning på forskning och utveckling (FoU) 3
5 Slopad sjuklön för småföretag 3
6 Företagsvikariat för att fler ska våga starta eget 4
7 Det sociala skyddsnätet 4
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kreditering på skattekonto för satsning på forskning och utveckling i små och medelstora företag.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om borttagande av sjuklönekostnader i mindre företag.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om företagsvikariat.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om företagares sociala trygghet.
1 Yrkande 1 hänvisat till NU.
2 Yrkande 3 hänvisat till AU.
De små och medelstora företagen är viktiga för Sverige. De står för en stor del av landets tillväxt och är viktiga för att förnya näringslivet. Små företag inom t.ex. servicesektorn flyttar heller inte utomlands. Små företag kan växa och bli stora.
Vänsterpartiet vill också peka på vikten av att ha ett enhetligt och likformigt regelsystem med få undantag som är enkelt att förstå och tillämpa för den enskilde företagaren. Ett likformigt skattesystem förhindrar också inlåsningseffekter och en snedvriden konkurrens.
Vi vill underlätta för de små företagen på olika sätt. I den här motionen beskrivs förslag som på olika sätt bidrar till att förbättra villkoren och skapa ökad trygghet för företagare.
Forskning och utveckling är avgörande för framtida satsningar för att utveckla t.ex. miljö- och energiteknik. Det behövs ökade resurser till alla delar inom FoU, från grundforskning till utveckling av produkter och tjänster. I motionen Aktiv näringspolitik för ett starkare innovationsklimat (2012/13:N210) presenterar Vänsterpartiet därför förslag på närings- och innovationspolitikens områden som syftar till att skapa bredd och långsiktighet i innovationspolitiken.
Inom ramen för Vinnova har små och medelstora företag under några år kunnat få bidrag till behovsidentifiering av, förstudier till och genomförande av FoU-projekt. Intresset har varit mycket stort och indikerar att här behövs ytterligare insatser.
Vi vill därför utöka möjligheterna genom kreditering på skattekonto. Stödet ska avse högst 30 procent av företagets kostnader upp till ett tak på 2,5 miljoner kronor. Alla företag med upp till 250 anställda ska omfattas. Den här typen av system är inte ovanliga i andra länder. Vårt grannland Norge har ett sådant skatteavdrag sedan några år tillbaka. Medel finns avsatta i Vänsterpartiets budgetmotion (2012/13:Fi250) för en ökad satsning på forskning inom små och medelstora företag. Vad som ovan anförs om kreditering på skattekonto för satsning på FoU i små och medelstora företag bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Arbetsgivare är i dag skyldiga att betala sjuklön i 14 dagar till anställda som inte kan arbeta p.g.a. sjukdom. När det gäller mindre företag kan regeln om 14 dagars sjuklön innebära problem. Även om mindre företag som kollektiv har en lägre sjukfrånvaro än genomsnittet, inser vi att sjuklönekostnaderna kan ge problem i det enskilda företaget. Ett mindre företag har inte alltid samma resurser och kanske inte tillgång till samma kunskaper på området som ett större företag. Det är mycket som talar för att gällande regler kan påverka företagens vilja att anställa.
Det finns också risk för utestängningseffekter på arbetsmarknaden om företagen inte vågar anställa människor som t.ex. har återkommande sjukperioder bakom sig. Vänsterpartiet menar att vi måste underlätta för företag att anställa även personer med en sjukdomshistoria. Så skapar vi ett arbetsliv där alla ges möjlighet att ta plats och utvecklas efter sina förutsättningar.
Vi föreslår att mindre företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Företag med upp till 10 anställda ska omfattas helt medan en avtrappning sker i företag med 11–15 anställda. I syfte att underlätta för mindre företag finns pengar avsatta i Vänsterpartiets budgetmotion (2012/13:Fi250) för en sådan åtgärd.
Vad som ovan anförs om borttagande sjuklönekostnader i mindre företag bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det är ofta lättare för den som har ett arbete att starta eget än för den som är arbetslös. Vi vill därför att den som får tjänstledigt för att starta eget ska kunna få stöd för start av näringsverksamhet under förutsättning att arbetsgivaren anställer en arbetslös som vikarie. Vi avsätter medel i vår budgetmotion (2012/13:Fi250) till 1 000 företagsvikariat per år 2013–2015.
Vad som ovan anförs om företagsvikariat bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Personer som driver eget företag med godkänd F-skatt (enskild firma eller handelsbolag) ska ha samma rätt till socialförsäkringssystem som anställda. Det finns skillnader som är viktiga att belysa.
Nettointäkten (resultat efter skatt) i ett företag ligger till grund för SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Om inkomsten i företaget är låg innebär det att företagaren får en låg sjukpenning, föräldrapenning etc. Det kan medföra stora ekonomiska konsekvenser om inkomsten i företaget är låg under en längre period. I vissa branscher är det också vanligt att uppbyggnadsfasen är lång. Nettoinkomsten ligger även till grund för en företagares framtida pension. Det kan också få betydelse för s.k. levebrödsföretag där nettoinkomsten är låg. Bland dessa företag finns fler kvinnor än män.
Det har funnits en möjlighet att hos Försäkringskassan få godkänd s.k. jämförelseinkomst. Det innebär att Försäkringskassan fastställer SGI som motsvarar lönen för en anställd i motsvarande yrke eller verksamhet. Fortfarande gäller att SGI:n kan sättas högre än den skatterättsliga nettointäkten. Detta är dock enbart möjligt under företagets uppbyggnadsskede. Systemet har dessutom visat sig vara problematiskt eftersom arbetsmarknaden blivit alltmer diversifierad och lönesättningen alltmer individuell, också inom ramen för kollektivavtalen. Därför har systemet med jämförelseinkomst ibland uppfattats som godtyckligt och inte tillämpats lika över landet.
Vänsterpartiet konstaterar sammanfattningsvis att den koppling som i dag finns mellan nettointäkten i ett företag och utbetald socialförsäkringsersättning hittills inte fungerat bra. Vi menar att det är viktigt att få en lösning där människor som driver eget företag inte får en sämre försäkring än anställda. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som förbättrar företagares sociala trygghet. Vad som ovan anförs om företagares sociala trygghet bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.