Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över en lagändring så att LVU ges företräde framför utlänningslagen.
LVU är en skyddslagstiftning för barn där det finns risk att man kommer att fara illa i sin hemmiljö. I värsta fall kan det vara avgörande för ett barns överlevnad att samhället går in och övertar vården om barnet. Alla barn i Sverige har rätt till detta skydd mot övergrepp, våld eller andra omsorgsbrister. Detta skydd ska finnas kvar så länge det finns behov av det.
Barn som söker uppehållstillstånd i Sverige har samma rätt till detta skydd som övriga barn i vårt land. Det är däremot så att detta skydd kan upphöra tvärt även om det finns fortsatt behov av det. Det är nämligen så att utlänningslagen har företräde framför LVU, enligt 21 a § LVU.
Ett barn kan alltså även om det omhändertagits av sociala myndigheter på grund av risker att i familjen utsättas för våld av något slag, utvisas tillsammans med de föräldrar som man i Sverige inte anser klarar omvårdnaden av barnet.
Barn som vårdas enligt LVU och som söker uppehållstillstånd, kan beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under den tid som behövs för vården, enligt 5 kap. 12 och 14 §§ utlänningslagen. Det finns tecken på att bestämmelsen inte erbjuder ett tillräckligt gott skydd, och bristfälliga bedömningar kan göra att barn utvisas trots fortsatt vårdbehov.
Vi anser därför att regeringen bör se över lagstiftningen till skydd för de barn som riskerar utvisning samtidigt som de är under samhällsvård. LVU bör ges företräde framför utlänningslagen, för inget barn ska kunna utvisas under pågående vårdbehandling.