Motion till riksdagen
2012/13:Sf296
av Nina Lundström (FP)

Högkostnadsskydden för företagares sjuklöneansvar


FP318

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om högkostnadsskydden för företagarnas sjuklöneansvar.

Motivering

Trygghetssystemen har betydelse för företagsklimatet och för valet mellan anställning och företagande. Det berör etablerade företagare samt företagens utveckling och tillväxt. En minskad regelbörda är en viktig fråga för att underlätta småföretagandet. De mindre företagen anser att krångel är ett hinder för tillväxt. Viktiga reformer som genomförs i syfte att underlätta för de mindre företagen behöver därmed följas upp. Det var exempelvis positivt med införandet av ett generellt högkostnadsskydd för sjuklönekostnader för arbetsgivare.

En fråga som berör småföretagens möjligheter att anställa är frågan om det ekonomiska ansvaret för anställda som blir sjuka. Under de första 14 dagarna har arbetsgivaren ansvaret för sjuklöneutbetalningen, vilket innebär 80 % av inkomsten och övriga förmåner. Oavsett en karensdag utgår andra utgifter. Sjuklöneutbetalningen kan bli en betydande utgift. Därutöver behöver företaget ibland anlita vikarier. Den 1 juli 2010 trädde ett högkostnadsskydd in som ger viss möjlighet till återbetalning från Försäkringskassan om kostnaderna överstiger en viss procentsats av den totala lönekostnaden i företaget. Det innebär exempelvis att en arbetsgivare inte behöver betala mer för sjuklönerna än ett belopp motsvarande 2,15 % av sina totala lönekostnader för år 2011. Kritiken mot skyddet anges vara att få känner till detta samt att handläggningstiderna anses långa. Försäkringskassan kan besluta om ersättning tidigast under andra kvartalet året efter det att arbetsgivaren har haft kostnader för sjuklön.

Enligt tidigare prognoser skulle reformen nå full effekt redan i år. Men den beräknade kostnaden för reformen har inte uppnåtts och anledningen anses vara att antalet ansökningar hittills varit få. Då syftet med reformen har varit att minska regelkrånglet samt att ge ekonomisk kompensation synes det rimligt att följa upp reformen samt vidta åtgärder som leder till att alla berörda har information om de möjligheter som finns. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 3 oktober 2012

Nina Lundström (FP)