Motion till riksdagen
2012/13:Sf292
av Anna Steele (FP)

Fler individknutna månader i föräldraförsäkringen


FP856

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att föräldraförsäkringens månader bör knytas till vardera vårdnadshavare en tredjedel av tiden vardera samt att den kvarvarande tredjedelen delas mellan föräldrarna efter förmåga.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att taket i föräldraförsäkringen bör höjas.

Motivering

Den andra pappamånaden som infördes 2002 har gjort skillnad. Försäkringskassans statistik i april 2011 visade att pappor med barn födda 2002 tog ut 22 dagar fler än pappor till barn födda 2001. Skillnaden mellan 2001 och 2000 är enbart 3 dagar. Trots denna ökning tar inte pappor ut mer än 23 procent av alla 47 miljoner föräldradagar. Jämställdheten står och stampar. Kvinnor halkar efter ekonomiskt och socialt på grund av ansvaret för barnen.

Lönegapet mellan kvinnor och män ökar under småbarnsåren och får bestående konsekvenser. Kvinnors ohälsa, mätt i sjukfrånvaro, ökar påtagligt under småbarnsåren men sjunker när barnen blir äldre medan mäns ohälsa tycks opåverkad av familjebildning. Könsskillnader i ägandet av finansiella tillgångar ökar mycket drastiskt under småbarnsåren och förstärks sedan ytterligare.

Till och med på ålderns höst får kvinnor betala för det ansvar som de tog för barnen årtionden tidigare då kvinnors genomsnittliga pension är cirka två tredjedelar av mäns.

Föräldraförsäkringen måste knytas till de individuella vårdnadshavarna så att tiden som tas ut hemma med barn jämnas ut. Arbetsgivares inställningar till kvinnligt och manligt påverkar outtalat de enskilda mammorna och pappornas beslut. Mäns högre löner och starkare ställning på arbetsmarknaden vinner över kvinnornas lägre löner.

Fler individknutna månader är den absolut viktigaste reformen för ett jämställt föräldraskap. En lösning med en tredjedel av tiden för vardera vårdnadshavare samt resterande tredjedel att delas efter förmåga borde vara det mest realistiska i dagsläget.

Vidare bör taket höjas. Det skulle innebära att det ekonomiska avbräck som många familjer får när pappan är hemma i stället för mamman därför att han tjänar i genomsnitt 20–30 procent mer än hon helt försvinner. Dessutom skulle det göra att de värderingar som sägs ligga till grund för att arbetsgivare hellre anställer unga män än unga kvinnor (som potentiellt ”snart blir föräldralediga”) utraderas.

Stockholm den 4 oktober 2012

Anna Steele (FP)