Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillfällig föräldrapenning för föräldrar till barn med funktionsnedsättning.
Föräldrar till ungdomar med funktionsnedsättning mellan 16 och 21 år som omfattas av LSS har enligt gällande regler rätt till tillfällig föräldrapenning för sjukdom eller smitta hos barnet. Med sjukdom menas att en ny sjukdom kommer till eller att grundtillståndet förvärras. Man har alltså inte rätt till tillfällig föräldrapenning för sådant som är relaterat till barnets funktionsnedsättning. Det innebär att föräldern inte har rätt till tillfällig föräldrapenning för att exempelvis följa sitt barn till läkare, besök på barn- och ungdomshabiliteringen eller att vårda barnet efter en operation.
Detta kan bli väldigt kostsamt då dessa ungdomar i större utsträckning än andra jämnåriga åker på läkarbesök, opereras etc. Förälders rätt till ledighet från arbetet är dessutom direkt kopplad till om tillfällig föräldrapenning kan beviljas. En konsekvens av nuvarande reglering blir därför att föräldrar inte har möjlighet att följa med vid sådana situationer utan att, om arbetsgivaren så medger, ta semester eller tjänstledigt.
EU:s direktiv om föräldraledighet (2010/18/EU) skulle vara genomfört i medlemsstaterna senast den 8 mars 2012. I direktivet sägs bland annat att medlemsstaterna ska bedöma om villkoren för beviljande av föräldraledighet och tillämpningsbestämmelser bör anpassas till de behov som föräldrar till barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom har.
Eftersom gällande regler om rätt till ledighet inte möter föräldrars behov när förvärvsarbete måste avstås av skäl som är relaterade till barnets funktionsnedsättning kan Sverige inte sägas leva upp till direktivet. Det vore därför önskvärt att regeringen beaktar detta i kommande utredningsarbete.