Motion till riksdagen
2012/13:Sf284
av Linda Arvidsson Wemmert (M)

Sjukpenninggrundande inkomst vid föräldraledighet


M1067

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sjukpenninggrundande inkomst vid föräldraledighet.

Motivering

Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor och arbetar i Sverige. Den ska ge ekonomiskt skydd för bland annat föräldrar och barn. När man väntar barn eller har fått barn kan man få föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning eller andra ersättningar.

Föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning beräknas båda utifrån den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Denna fastställs av Försäkringskassan utifrån den beräknade årliga arbetsinkomsten. Den sjukpenninggrundade inkomsten har dock ett tak på 7,5 prisbasbelopp. När föräldrapenningen räknas ut tar man med inkomster upp till 10 prisbasbelopp. Detta innebär att föräldrapenningen kan vara högre än sjukpenningen och den tillfälliga föräldrapenningen.

Som regelverket ser ut i dag så får föräldern sin föräldrapenning beräknad utifrån den sjukpenninggrundade inkomst som hon/han hade vid första barnets födelse ända tills barnet fyller två år. Om mamman blir gravid igen innan barnet fyllt ett år och nio månader behåller båda föräldrarna samma föräldrapenning också efter barnets tvåårsdag. Detta innebär att den storlek på föräldrapenningen som gällde för det första barnet även gäller för barn nummer två.

Det här innebär att många föräldrar känner sig stressade att skaffa barn nummer två medan det första barnet är mycket litet och dessutom är inne i viktiga perioder där närheten till föräldrarna kan vara avgörande för barnets fortsatta utveckling. Det kan finnas barn som inte är mogna för ett syskon så tidigt.

Att få barn innebär en stor omställning i livet. Många småbarnsföräldrar väljer att minska sin arbetstid för att korta barnens dagar i barnomsorgen, vilket medför lägre inkomst. De föräldrar som inte får barn nummer två inom den tidsram som regelverket godkänner idag för att behålla samma sjukpenninggrundande inkomst måste arbeta heltid i minst sex månader innan de på nytt kvalificerat sig för maximal nivå. Detta betyder att det första barnet tvingas till heltid inom barnomsorgen av ekonomiska skäl.

Vi ska skapa möjligheter för att göra övergången från föräldraledighet till barnomsorg så mjuk som möjligt. Vi vet att barn är olika. Vissa barn kan utan problem vistas hela dagar i barnomsorg redan från 1 års ålder medan andra barn klarar mindre tid i barnomsorg och behöver en längre period i familjens trygghet i hemmet. Ingen har ännu kunnat svara på frågan vad som är bäst för de små barnen – hemma i familjen eller på förskolan, trots att det forskats mycket i ämnet. Det bör dock inte vara ett regelverk som styr hur långa dagar barn har på förskolan. Kvinnan riskerar också att bli påverkad rent fysiskt eftersom hon ska bli gravid igen efter en förhållandevis kort tid sedan förra graviditeten. Att bli gravid så snabbt inpå den förra graviditeten och föräldraledigheten kan även påverka kvinnans arbetssituation på ett negativt sätt.

Föräldrar ska ges möjlighet att fatta beslut utifrån vad som är bäst utifrån den egna familjens planering och barnets mognad och behov. Vi ska sörja för att ge barnen en mjuk start i livet.

Eftersom det finns skäl att tro att föräldrar med nuvarande system utsätts för stress att skaffa barn nummer två för att inte försämra sin SGI bör regeringen se över om det kan finnas möjligheter att hitta ett system som inte har dessa negativa följdeffekter.

Stockholm den 27 september 2012

Linda Arvidsson Wemmert (M)