Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och anpassa regelverket för s.k. HVB-hem.
Ensamkommande flyktingbarn och ungdomar placeras under asylprövningstiden och sedan de fått uppehållstillstånd, fram till 18-årsdagen, i boenden som med gällande regelverk kallas för HVB-hem: Hem för vård och boende.
När landets kommuner fått ett ökat ansvar för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar var det förmodligen lätt att applicera uppgiften och planerandet på de boenden man tidigare haft ansvar för och som betecknats HVB-hem. Men HVB-hem är ett annat etablerat begrepp inom socialtjänsten, och dessa har tidigare varit till för ungdomar med egna problem och problem i sin uppväxt- och familjesituation.
För en ensamkommande ung flykting upplevs det rimligen stigmatiserande att placeras på ett HVB-hem. De är ju inte här av samma orsak som en gång HVB-hemmen skapades. Därtill är regelverket på HVB-hem anpassat för att möta ”problemungdomarnas” situation. Man kan nog också räkna med att denna definition påverkar verksamhet och bemötande på dessa boenden.
Ett annorlunda benämnt och med ett rimligare regelverk försett ansvar för kommunerna att anordna boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar skulle göra det lättare att ta emot dessa barn och ungdomar samtidigt som man kan få en mer ändamålsenlig verksamhet. Det finns därför goda skäl för regeringen att se över och anpassa regelverket för så kallade HVB-hem.