Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrad information om högkostnadsskydd mot sjuklönekostnader.
Alliansregeringen har genomfört flera reformer för att förbättra villkoren för företagare, exempelvis ökad social trygghet. En viktig reform var slopandet av medfinansieringen i sjukförsäkringen 2007. Fortfarande har dock arbetsgivaren ansvar för att betala ut sjuklön dag 2–14 i en sjukperiod, vilket kan upplevas betungande, i synnerhet för småföretagare. Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har i uppdrag att på längre sikt se över de nuvarande reglerna om sjuklön där särskilt småföretagarnas situation ska uppmärksammas. För att underlätta för arbetsgivare införde alliansregeringen ett högkostnadsskydd mot höga sjuklönekostnader den 1 juli 2010. Högkostnadsskyddet innebär att en arbetsgivare kan få ersättning för sjuklönekostnader om de under ett kalenderår överstiger två och en halv gånger den genomsnittliga årliga sjuklönekostnaden för alla arbetsgivare.
Exempel: Försäkringskassan har fastställt den genomsnittliga sjuklönekostnaden för alla arbetsgivare till 0,86 procent för ett visst år. Två och en halv gånger 0,86 procent blir 2,15 procent. En arbetsgivare hade en total lönekostnad på 1 000 000 kronor under ett år. Kostnaderna för sjuklön uppgick till 50 000 kronor. Arbetsgivaren kan få ersättning för den del av sjuklönekostnaden som överstiger 2,15 procent av den totala lönekostnaden, det vill säga 28 500 kronor (50 000–21 500).
Hittills har högkostnadsskyddet utnyttjats av få arbetsgivare, endast 301 arbetsgivare beviljades detta år 2011. Skälet är sannolikt att förmånen fortfarande är tämligen okänd. Det innebär en risk att småföretagare avstår från att anställa och expandera på grund av okunskap. Regeringen bör därför ge Försäkringskassan i uppdrag att öka kunskapen om högkostnadsskyddet mot sjuklönekostnader bland företagare.