Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av underhållsstöd och studiebidrag med fokus på att underhållsstödet inte ska kopplas till barnets skolgång.
Sverige håller allt mer på att glida isär och ojämlikheten ökar. Privatekonomin och möjligheten att försörja sig själv är direkt avgörande för självkänslan och individens frihet. Att kunna försörja sig själv och sina barn är något alla människor strävar efter. För många familjer där föräldrarna separerat är en viktig inkomst det underhåll som den ena föräldern betalar till den förälder som har barnet boende hos sig.
Består familjen av gymnasiebarn får de barnen studiebidrag om de går heltid i gymnasieskolan. I många av familjerna ingår även studiestödet i familjens ekonomi antingen genom att ungdomen försörjer sig själv med kläder eller liknande eller att de helt enkelt används av föräldern till mat och hyra m.m.
Om eleven inte har tillräckligt hög närvaro i skolan dras studiestödet in, samtidigt som det finns en regel sammankopplad med skolk där uteblivna skoltimmar även renderar att underhållsstödet dras in. Detta betyder ett minus på ca 2 500 kr netto i månaden per barn, vilket är ett hårt slag mot familjer med utsatt ekonomi.
När eleven eventuellt åter har hög närvaro och har rätt till utbetalning finns ingen som helst retroaktivitet gällande ersättningen.
I många av dessa familjer finns en komplex problematik som knappast blir bättre av att ekonomin drastiskt krymper.
Jag hävdar att man absolut inte ska koppla ihop underhållsstöd med närvaro i gymnasieskolan på det sätt som görs idag. Detta kan lösas med ett nytt regelverk. Därför behövs en översyn av reglerna kring underhållsstödet och studiebidraget.