Motion till riksdagen
2012/13:Sf229
av Sven-Erik Bucht (S)

Föräldrapenning till dagpendlare i annat EU-land


S9063

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över föräldrapenning för familjer där ena föräldern dagpendlar till ett arbete i ett annat EU-land.

Motivering

Den som arbetar i ett EU-land omfattas i normalfallet av arbetslandets socialförsäkringssystem. Och den som bor i ett EU-land utan att arbeta omfattas i normalfallet av bosättningslandets socialförsäkringssystem. Detta kan synas logiskt men får i vissa fall oacceptabla konsekvenser i gränsområden då det blir allt vanligare med dagpendling för arbete i ett annat land, exempelvis om bostadsorten är i Sverige och dagarbetsplatsen Finland, vilket är mycket vanligt förekommande i Tornedalen. Ett exempel på helt oacceptabla konsekvenser är den bristande möjligheten för pappor som arbetar i Finland att ta föräldraledighet med föräldrapenning.

Vårt regelverk för föräldrapenning innebär att de sammanlagda dagar som föräldrar kan stanna hemma med sina barn istället för att arbeta uppgår till 480 dagar eller 240 dagar var. Av dessa 240 dagar är 60 dagar reserverade för respektive förälder, övriga dagar kan överlåtas till den andra föräldern. För att stimulera och underlätta att föräldrar delar lika på föräldraledigheten har en jämställdhetsbonus införts som maximalt kan uppgå till 13 500 kronor. Men systemet förutsätter att båda föräldrarna arbetar eller är arbetslösa i Sverige.

Ovan beskrivna EU-principer för socialförsäkringssystem och vårt regelverk för föräldrapenning kan få oacceptabla konsekvenser som kan exemplifieras i en familj som bor i Haparanda och där pappan arbetar i Torneå. Exemplet handlar om dagpendling för pappan; städerna ligger klots intill varandra, vilket de flesta orter gör i Tornedalen. Pappan omfattas då av de finska reglerna för föräldraledighet och kan därmed få ut maximalt 54 dagar föräldraledighet med föräldrapenning. Det innebär att familjen inte har någon möjlighet att vare sig dela upp föräldraledigheten utan stora ekonomiska konsekvenser eller komma i åtnjutande av någon jämställdhetsbonus. Däremot skulle familjen kunna omfattas av det svenska systemet fullt ut om pappan ser till att han blir arbetslös.

EU-tanken är att vi skall ha fri rörlighet för varor och tjänster. En del i det är att möjliggöra och underlätta arbete i ett annat EU-land. Självklart skall vi ha regelverk som underlättar och stimulerar arbete.

Ovan beskrivna exempel som är vanligt förekommande i gränsbygder är helt oacceptabelt och har varit välkänt under en lång följd av år av såväl myndigheter som beslutsfattare på nationell nivå utan att åtgärder vidtagits i syfte att ta bort detta hinder som omöjliggör en jämställd fördelning av föräldraledighet och även försvårar arbete i ett annat EU-land, särskilt i gränsbygder.

Med anledning av det anförda föreslås att regeringen snarast tar initiativ till att ovan beskrivna förhållande rättas till så att familjer där ena föräldern dagpendlar till arbete i ett annat EU land omfattas fullt ut av det regelverk för föräldraledighet och föräldrapenning på samma sätt som familjer där båda arbetar i Sverige.

Stockholm den 26 september 2012

Sven-Erik Bucht (S)