Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av reglerna för vårdbidrag så att även föräldrar som lever med knappa ekonomiska resurser kan få tillgodogöra sig vårdbidrag.
Föräldrar som har barn med funktionsnedsättning kan söka vårdbidrag för sina barn via Försäkringskassan, men i praktiken gäller det bara om föräldrarna har en ordnad försörjning trots att merkostnader finns i alla de familjer som får vårdbidrag beviljat.
Försäkringskassan skriver så här på sin hemsida: ”För att du ska få vårdbidrag måste barnet du vårdar behöva särskild tillsyn och vård i minst sex månader. Du har också rätt till vårdbidrag om du har stora merkostnader på grund av barnets funktionsnedsättning eller sjukdom.”
Det finns fyra olika nivåer på vårdbidraget som är grundat på det omvårdnadsbehov eller merarbete som krävs i varje enskilt fall. Föräldrarnas arbetsinkomst eller förmögenhet beaktas inte i detta sammanhang.
Helt vårdbidrag är 250 procent av prisbasbeloppet. Man kan få helt, tre fjärdedels, halvt eller en fjärdedels vårdbidrag. År 2012 ger det följande belopp:
För familjer som saknar arbete och som av ett eller annat skäl är beroende av försörjningsstöd, så kallat socialbidrag, blir vårdbidraget inte en ersättning som kompenserar merarbete eller täcker merkostnader. Familjens vårdbidrag räknas som en inkomst och dras bort från den summa som familjen är berättigad att få som normutfyllnad. ”För familjerna blir bidraget plus minus noll.” Vårdbidrag gör ingen skillnad för familjerna trots att barnen har samma behov. Här behövs en förändring i gällande lagstiftning för att vårdbidraget ska fylla den funktion den är avsedd att göra för alla socioekonomiska grupper i vårt samhälle. En kurator uttryckte det så här: ”Jag möter familjer som har höga inkomster som får ett extra tillskott och familjer som är beroende av försörjningsstöd som inte får en enda krona mer till sitt hushåll.”
Syftet med vårdbidrag är att kompensera merarbete eller täcka merkostnader och då är det rimligt att det gäller alla barn.