Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst i syfte att höja den sjukpenninggrundande inkomsten i samband med att avtalshöjningen börjar gälla.
När kollektivavtalsförhandlingarna sätter igång så är det sällan parterna skriver på avtalet dagen efter avtalet går ut. Parterna kommer oftast överens om vilket datum som gäller för det nya avtalet i efterhand. Löneförhöjningen gäller från avtalets första dag för alla anställda som har lön från arbetsgivaren.
Är man däremot sjukskriven så gäller löneförhöjningen (sjukpenninggrundande inkomsten) den dagen avtalet undertecknandes av parterna. Detta är inte rimligt. Det gör att man kan gå miste om flera tusen kronor i ersättning från Försäkringskassan. Till exempel om avtalet börjar gälla den 1 april men inte blir påskrivet förrän den 23 september räknas den nya sjukpenninggrundande inkomsten inte förrän från den 23 september.
Arbetsmarknadens parter förhandlar om löneavtalet vid avtalets utgång och när förhandlingarna är avslutade skriver båda parter på avtalet. Löneförhöjningen gäller för alla anställda från det datum det nya avtalet börjar gälla, medan det för de som pga. sjukdom inte kan arbeta och har sjukpenning från Försäkringskassan inte förrän det är påskrivet. Detta glapp kan orsaka inkomstbortfall som inte är rättvist och lika villkor skall gälla.
Därför bör det ses över huruvida det går att arbeta för att den sjukpenninggrundande inkomsten ska höjas då avtalshöjningen börjar gälla.