Riksdagen avslår regeringens proposition 2012/13:18 Vissa internationella socialavgiftsfrågor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vissa internationella socialavgiftsfrågor.
I regeringens proposition 2012/13:18 Vissa internationella socialavgiftsfrågor föreslås ett antal förändringar i ansvaret för erläggandet av socialavgifter. Anställda som ingått ett socialavgiftsavtal med sin utländska arbetsgivare föreslås inte längre betala egenavgifter utan i stället fullgöra arbetsgivarens skyldigheter vad avser arbetsgivaravgifter. Förslagen har remissbehandlats och av remissvaren framgår tydligt att de föreslagna förändringarna innebär ett antal principiella avsteg i frågan om arbetstagares ställning på arbetsmarknaden.
Svensk arbetsmarknad ska präglas av ordning och reda och ha tydliga regler för hur skyldigheter och rättigheter fördelas mellan löntagare och arbetsgivare. Men den föreslagna förändringen riskerar att skapa ökad otydlighet – personer som normalt betraktas som anställda får genom förslagen snarare ta på sig rollen som arbetsgivare. Om arbetstagare till utländska arbetsgivare måste registrera sig själva som arbetsgivare innebär det att de också påtar sig en rad skyldigheter som arbetsgivare enligt lag har att fullfölja, exempelvis avseende arbetsmiljö och rehabilitering. Att skattetekniska uppbördsskäl ska innebära att löntagare får ta på sig arbetsgivares ansvar avseende arbetsmiljö och rehabilitering är inte rimligt. Drivkraften för företagande ska bygga på entreprenörskap och innovation, inte på skattetekniska skäl. Och de arbetsrättsliga konsekvenserna av förslagen har uppenbarligen inte berörts tillräckligt i den beredning som förevarit propositionen.
På motsvarande sätt kan också konstateras att förslagen får omfattande effekter för sjömän som är bosatta i Sverige men arbetar på utlandsflaggade fartyg. Omkring tusen sjömän skulle påverkas av den föreslagna förändringen, och remissvaren från sjöarbetsmarknadens parter talar sitt tydliga språk:
Skulle de föreslagna lagändringarna genomföras finns det som ovan anförts inte förutsättningar att fortsätta bedriva sjöfart under internationaliseringsavtalet och arbetsplatserna kommer med stor sannolikhet att gå förlorade för Sverige.
Parterna visar också på alternativ reglering för att tillgodose det sociala skyddet enligt sjöarbetskonventionen och föreslår bl.a. en förändring i 3 kap. 12 § inkomstskattelagen.
Det finns enligt vår uppfattning tillräckligt många invändningar mot den föreslagna lagändringen för att riksdagen nu ska besluta i frågan. Den föreslagna lagändringen får arbetsrättsliga konsekvenser som är svåra att överblicka och riskerar dessutom att leda till omfattande konsekvenser för svensk sjöfart.
Därför föreslår vi Socialdemokrater att propositionen avslås och att regeringen återkommer med förslag som tydligt beaktar de arbetsrättsliga konsekvenserna av förändrad reglering inom området.