Motion till riksdagen
2012/13:N6
av Lise Nordin och Jonas Eriksson (MP)

med anledning av prop. 2012/13:9 Program för energieffektivisering och vissa andra frågor


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (2004:1196) om program för energieffektivisering (punkt 1.1 i propositionen).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla ett nytt program för effektivisering som ersättning för PFE.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla ett PFE-liknande effektiviseringsprogram för mindre företag.

Motivering

I propositionen föreslås att lagen (2004:1196) om program för energieffektivisering ska upphöra att gälla vid utgången av 2012. Lagen är en grundförutsättning för det mycket framgångsrika programmet för energieffektivisering (PFE) som har bedrivits i Sverige sedan 2004. Förslaget om att lagen ska upphöra har tillkommit med anledning av regeringens tolkning av EU:s nya riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd, som enligt regeringen innebär att det saknas förutsättningar för att inleda nya programperioder.

Miljöpartiet de gröna anser att PFE är av stor betydelse för effektiviseringar inom industrin. Om programmet läggs ned återstår inget effektiviseringsprogram som både är effektivt och har stöd från industrin. Tyvärr är nedläggningen av PFE en del av ett mönster där regeringen de senaste åren har halverat stödet till effektiviseringsåtgärder och motarbetat EU-kommissionens förslag om skarpa mål för effektivisering av energianvändningen.

De skäl som regeringen anger i propositionen är oklara och svepande. Det finns alltid flera sätt att tolka direktiv och Danmark har framgångsrikt fört ett liknande ärende mot EU. Miljöpartiet menar att Sverige bör behålla programmet och pröva ärendet mot EU. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening. Kommissionen har trots allt högre ambitioner för effektivisering än vad Sverige har och det bör finnas utrymme för tolkningar av EU:s regelverk eller vägar att ändra i lagstiftningen så att programmet kan finnas kvar.

En framgång i den strategin kan naturligtvis inte garanteras. Därför anser Miljöpartiet att regeringen samtidigt behöver utveckla ett liknande program som bygger på erfarenheterna och framgångsfaktorerna i PFE. Ett sådant förslag bör presenteras omgående så att det inte uppstår något glapp i effektiviseringsarbetet och så att företagen får behålla långsiktiga villkor i sitt miljöarbete. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.

Framgångarna med PFE saknar tyvärr motsvarighet hos de mindre företagen. De program som finns där visar sämre resultat och saknar den popularitet som har präglat PFE, främst för att de har en utformning som inte ger samma incitament som PFE ger. Miljöpartiet de gröna anser därför att det befintliga PFE bör breddas till att omfatta även mindre företag eller att ett PFE-liknande program för mindre företag bör presenteras som ersättning eller komplement till nuvarande program. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.

Stockholm den 12 oktober 2012

Lise Nordin (MP)

Jonas Eriksson (MP)