Motion till riksdagen
2012/13:N4
av Kent Persson m.fl. (V)

med anledning av prop. 2012/13:9 Program för energieffektivisering och vissa andra frågor


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att avslå propositionens förslag att upphäva lagen (2004:1196) om program för energieffektivisering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag till en lösning där programmen för energieffektivisering kan leva vidare i en eller annan form.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att använda erfarenheter från programmen för energieffektivisering när det gäller informationsinsatser och arbete med kluster.

Motivering

Programmet för energieffektivisering har varit en stor framgång. Det har kostat staten 150 miljoner kronor om året i främst uteblivna skatteintäkter. Sammantaget har programmet fram tills nu betytt en eleffektivisering på 3,45 TWh för de företag som deltar, vilket är ungefär dubbelt mot vad prognosen sade. Åtgärderna i industrin har varit extremt lönsamma och återbetalningstiden för åtgärderna är kortare än 1,5 år. Regeringen har inte tagit någon strid för programmets fortlevnad. Vi finner det mycket förvånande och en jämförelse med Danmarks kamp för sina koldioxidavgifter faller inte ut till den svenska regeringens fördel. Danmark svarade på EU:s kritik av koldioxidavgifterna att den var riktig men att kampen mot koldioxidutsläppen var viktigare och de fick medhåll av EU-kommissionen. Som Hans Nilsson från Energirådgivarna säger i en artikel kring just jämförelsen mellan Sverige och Danmark och Sveriges agerande i frågan: ”Men det verkligt allvarliga är att det verkar som om viljan lämnat våra styrande helt. Retoriken har falnat och praktiken vissnat.” Vi kan inte annat än hålla med. Propositionens förslag om ett upphävande av lagen (2004:1196) om program för energieffektivisering bör avslås. Detta bör riksdagen besluta.

Vidare bör regeringen återkomma med ett förslag till en lösning där PFE kan leva vidare i en eller annan form. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

I propositionen säger remissinstanser som Svenskt Näringsliv och basindustrins organisationer att ett nytt program för energieffektivisering bör utarbetas. I den här propositionen finns inte utpekat någon färdriktning för ett nytt program. I stället spekulerar man i att det nog inte blir så farligt med minskningen av effektiviseringsåtgärder (s. 11).

Vänsterpartiet anser dock att ett större ansvar måste tas även i ett läge där kanske regeringen spelat bort korten för ett fortsatt program. Vi anser därför att det finns viktiga erfarenheter som kan återvinnas för ytterligare energieffektivisering. De kanske viktigaste återfinns på informationssidan. Tack vare att energiledningssystemet fungerat som ett managementinstrument har intresset för energieffektivisering flyttat in i styrelse- och ledningsrummen och blivit en integrerad del av koncernledningarnas arbete. Flera kluster har också bildats i vilka goda exempel spridits, energisystemsperspektiv tagits och överföring av kunskap gjorts.

Vi föreslår att dessa informationsinsatser får statligt stöd. Där bör man använda de beteendeerfarenheter som PFE-programmen bidragit till och hålla ihop de kluster som bildats. Stödet ska även utgå till företag utanför de mest energiförbrukande företagen. Här ingår t.ex. små och medelstora företag inom branscher som bryggeri, sågverk och livsmedel. Medel avsätter vi i vår budgetmotion 2012/13:Fi250.

Vad som ovan anförts om att dra erfarenheter från PFE-programmet för informationsinsatser och arbete med kluster bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2012

Kent Persson (V)

Torbjörn Björlund (V)

Jens Holm (V)

Siv Holma (V)

Hans Linde (V)