Motion till riksdagen
2012/13:N378
av Catharina Bråkenhielm m.fl. (S)

Miljö- och energiomställning i Västsverige


S32202

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om miljö- och energiomställning i Västsverige.

Miljö- och energiomställning leder till ett grönare Västsverige

Effektivitet på alla områden som har med energi att göra ger stora utvecklingsmöjligheter för Västsverige. Nya miljölösningar ger utrymme för en fantastisk utveckling mot framtiden. Grön tillväxt, gröna arbetstillfällen leder till målet: ett hållbart samhälle. Västsverige har alla möjligheter att bli världsledande på innovativ grön teknik.

Ett exempel är de pappersmaskiner som tillverkas i Värmland för en marknad i exempelvis Kina. De går åt betydligt mindre energi i dessa än i de maskiner de redan har. Det är genom forskning, utveckling, exportfrämjande och kompetent arbetskraft som denna utveckling kunnat ske.

Samtidigt ser vi att den värmländska industrin effektiviserar. Ny teknik, grön kunskap och klimatsmarta lösningar öppnar upp för nya idéer, nya produkter och därmed nya gröna arbetstillfällen.

Ny miljöteknik i kreativa företag kopplade till högskolor och universitet är exempel på framtida svenska exportbranscher. Västsverige har bra förutsättningar att ta på sig en ledande roll i denna utveckling.

Den petrokemiska industrin i företrädesvis Bohuslän har en viktig roll att fylla i den framtida miljöutvecklingen. Att få fram nya gröna kemikalier är av stor betydelse för vår framtida utveckling. Forskning och utveckling behövs även här.

Riskkapital är en viktig kugge i framtidsmaskineriet. Miljöförbättrande åtgärder från statligt håll och mer långsiktiga satsningar på utvecklingscentra är en förutsättning för att miljöföretag ska kunna växa. Innovatum i Trollhättan är ett exempel på en utvecklingsfrämjande verksamhet. Lindholmen i Göteborg har och har haft stor betydelse för fordonsindustrin. Gothia Science Park i Skövde med högskolan som partner hjälper till att utveckla lokala företagare. Statliga investeringar i dessa verksamheter är nödvändiga för framtiden.

Hållbar utveckling är en drivkraft för förnyelse, tillväxt och sysselsättning

Svensk energiförsörjning måste säkras på ett för framtiden hållbart sätt. Kärnkraftsberoendet ska brytas i den takt den kan ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. För Västsveriges del betyder det stora möjligheter med utbyggd vind- och vågkraft, biogas och ökad energieffektivitet i bostäder och lokaler. En ökad tillgång till förnybar energi för vår elproduktion, vår uppvärmning och våra transporter är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Önskvärt är också att en allt större del av vår energi ska komma från det svenska jord- och skogsbruket. Det skulle ge Västsveriges gles- och landsbygdsområden stora tillväxtmöjligheter.

Utvecklingen av biogas har flera viktiga aspekter

I Västsverige finns en bred samverkan mellan alla aktörer i biogaskedjan, från kommuner och energibolag, till jordbruksföretag, fordonsindustri, drivmedelsföretag och forskning i hela området. Fokus ligger på biogas som fordonsbränsle, eftersom det är när biogasen ersätter fossila fordonsbränslen som den gör som störst klimatnytta. Utvecklingen av biogas kan också bidra till att lösa ett avfallsproblem, vilket Avfallsutredningen pekar på i sitt slutbetänkande och menar att utsorteringen av matavfall kan bidra positivt till miljö och sysselsättning inom gröna jobb. I Västsverige är Borås ett bra exempel på effektiv avfallssortering tack vare kommunens satsningar.

Det är avgörande för fordonsindustrins utveckling att vidareutveckla fordon som drivs av biobränslen. I Göteborg finns en stor del av Sveriges produktion av bussar och lastbilar. Utvecklingen av fordon som drivs av förnybar energi är omfattande och i behov av stöd. I Västsverige finns viktiga kluster för den svenska fordonsindustrin som måste värnas för att inte tappa mark och fart i den globala konkurrensen.

En ytterligare intressant satsning är de småskaliga rötgasanläggningar som finns i Västsverige för produktion av biogas. Ofta har dessa gått ihop med varandra om gemensam infrastruktur för distribution av biogasen.

Den lokala biogasproduktionen gör det möjligt att transportera gasen snabbt från gårdarna till tankställena och därmed även bilägarna. Det ger också förutsättningar för att det ska bli tankställen på flera ställen och därmed öka attraktiviteten för fordon som drivs med biobränslen.

Halland har bra förutsättningar för att pröva och utveckla ny teknik i omställningen till ett hållbart samhälle. I regionen finns en bredd av både stora och små företag. Även här kan jordbruken med lokal produktion av biogas spela en viktig roll.

Att leva grönare

Vi vill bygga det gröna folkhemmet. Ekologi och hållbarhet kan vi nå om kloka investeringar görs i tid på rätt sätt.

Ska alla kunna vara med och bygga detta gröna folkhem måste alla få förutsättningar att göra det. Utbyggda kollektiva transportlösningar måste till. Mycket händer i Västsverige när det gäller kollektivtrafiken men mycket mer måste till. Infrastrukturen för framtida hållbarhet måste förbättras.

Viktiga är också kopplingarna ut i Europa och världen när satsningar nu görs på förbättrad infrastruktur i Västsverige. Via exempelvis Chalmers i Göteborg som idag är med och utvecklar miljöföretag finns stora möjligheter till framtida miljöteknisk export.

Stockholm den 1 oktober 2012

Catharina Bråkenhielm (S)

Hans Hoff (S)

Hans Olsson (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Jörgen Hellman (S)

Patrik Björck (S)

Shadiye Heydari (S)