Motion till riksdagen
2012/13:N333
av Valter Mutt och Bodil Ceballos (MP)

CSR i transportledet


MP2803

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Utrikesdepartementets CSR-ambassadör, vid sekretariatet för Globalt Ansvar, får i uppgift att driva på för att företagens CSR-arbete ska utökas till att även omfatta transportledet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att särskilda åtgärder bör vidtas för att uppmuntra och stödja företag som införlivar transportledet i sitt CSR-arbete.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen i internationella forum ska verka för att företagens CSR-arbete utökas till att även omfatta transportledet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det statliga exportfrämjandet via Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit ges nya direktiv, så att aktivt arbete med CSR även i transportledet blir ett villkor för att få statligt exportstöd.

Bakgrund

Företagens arbete med socialt ansvar, CSR (Corporate Social Responsibility), är inte lika utvecklat i transportledet som i produktionsledet. Det börjar, emellertid, uppmärksammas alltmer av såväl företagsledningar som konsumenter. Fackförbundet Seko sjöfolk har låtit undersöka hur priset på vanliga konsumtionsvaror som bananer, datorer och bokhyllor påverkas av rederiernas kostnader för sina besättningar. Resultatet visar att konsumentpriset endast påverkas ytterst marginellt av vilka nationella avtal och villkor som besättningen går på. Ett kilo bananer blir ett par öre dyrare om det fraktas av en besättning med svenska kollektivavtal jämfört med om frakten handhas av en besättning som lyder under avtal som polska eller filippinska sjömän vanligen går på, en bokhylla blir ungefär 20 öre dyrare och för en laptop får konsumenten betala runt 50 öre mer.

Dessa ören är knappast avgörande för konsumenten, men desto viktigare för den majoritet av världens sjömän som till usel lön arbetar under vidriga förhållanden. I en undersökning av ett antal väletablerade företag i Sverige, som Seko sjöfolk och Internationella Transportarbetarfederationen låtit genomföra, framgår att ytterst få företag ställer krav på anständiga anställningsförhållanden för sjömän. Skillnaden är påtaglig mellan de krav på rimliga anställningsvillkor i produktionsledet som företagen i växande utsträckning ställer i sina uppförandekoder och frånvaron av sådana krav när det gäller transportledet. Om världens sjömän ska få acceptabla arbetsförhållanden måste transportköparna börja ställa hårdare sociala krav och kontrollera att de krav man ställer faktiskt följs.

Åtgärder

Regeringen verkar genom Utrikesdepartementets CSR-ambassadör, vid sekretariat Globalt Ansvar, för att utveckla och stimulera näringslivets CSR-arbete. Detta viktiga arbete måste nu utvidgas till att även omfatta transportledet och CSR-ambassadören bör få tydliga direktiv om detta. Vidare bör särskilda åtgärder vidtas för att stödja företag som avser att införliva transportledet i sitt CSR-arbete.

Regeringen bör driva på internationellt för att integrera transportledet i företagens CSR-arbete. Det statliga exportfrämjandet via Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit bör endast omfatta företag som aktivt arbetar med CSR även i transportledet.

Stockholm den 4 oktober 2012

Valter Mutt (MP)

Bodil Ceballos (MP)