Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det statliga stödet för de organisationer som arbetar med rådgivning till företag bör omfördelas för långsiktiga och jämlika villkor.
Fler och växande företag ger tillväxt och utveckling. Många blivande företagare går i rådgivning och på starta-eget-kurser innan de startar sina företag, men många företagare talar också om behovet av uppföljning och rådgivning i nästa skede, när de driver företaget. Där spelar företagsrådgivarorganisationerna över hela landet en viktig roll.
Under 2009 presenterade Näringsdepartementet utredningen ”Statligt finansierad företagsrådgivning – för fler och växande företag”. Där fastslogs att ”staten bör garantera ett likformigt, kvalitetssäkrat basutbud av tillgänglighet till grundläggande företagsrådgivning för företagandets tidiga faser, i alla delar av landet”.
Under 2010 gav regeringen i proposition 2009/10:148 nya riktlinjer om företagsutvecklingen och om statliga insatser för finansiering och rådgivning. Där stod bland annat:
Affärsidéer och innovationer med långsiktig kommersiell bärkraft ska ha goda möjligheter att utvecklas.
Resurseffektiviteten i främjandesystemet ska öka. Statens prioriteringar i ett nationellt och regionalt perspektiv bör göras tydligare, samtidigt som möjligheten till organisatoriskt samarbete stärks.
Statens roll ska vara tydlig och väl motiverad och de statliga insatser som genomförs ska vara marknadskompletterande.
Risken för snedvridning av konkurrensförhållanden och för undanträngningseffekter ska minimeras.
Alternativa utförare ska övervägas i de delar som staten visserligen har ett intresse, men inte nödvändigtvis behöver vara utförare.
Statliga insatser ska i största möjliga mån bedrivas med medverkan av privata aktörer.
Företagsrådgivarorganisationerna Nyföretagarcentrum Sverige, Connect, Svenska Uppfinnareföreningen, Coompanion, Winnet, Drivhuset och Venture Cup bildade under 2012 ett aktörsråd för att samla gemensamma åsikter och driva på för jämlika villkor. Alla organisationer i aktörsrådet har olika former av finansiering och olika finansiärer över tid.
Det engagemang och den kunskap som finns hos dessa företagsrådgivarorganisationer är ett viktigt komplement till myndighetskontakter. Det saknas dock på lång sikt tillräckliga medel som garanterar att organisationerna kan bedriva och utveckla effektiv företagsrådgivning.
Kunskaper och erfarenheter som byggts upp genom åren kan bättre än i dag tas tillvara hos organisationerna som arbetar med rådgivning till företag. En omfördelning bör ske av de statliga medlen så att dessa organisationers verksamheter får mer jämlika och långsiktiga villkor.