Motion till riksdagen
2012/13:N284
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

Försäljning av statens aktier i Telia Sonera


M1639

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om försäljning av statens aktier i Telia Sonera.

Motivering

Den svenska staten är delägare i en stor kommersiell aktör inom it- och telekomsektorn: Telia Sonera (”Telia”), dessutom en väldigt stor delägare med en ägarandel som motsvarar 37 procent. Telia är Europas femte största teleoperatör.

Telia har sitt ursprung från det statliga Televerket. Televerket omvandlades så småningom till ett aktiebolag. År 2000 börsintroducerades Telia och staten sålde i samband med detta 30 procent av bolagets aktier till privata investerare. Ansvarig för försäljningen var den socialdemokratiske näringsministern Björn Rosengren.

År 2011 återkallade riksdagen det bemyndigande från 2007 som regeringen hade i syfte att minska det statliga ägandet i Telia. Ett av skälen som angavs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vid beslutet var osäkerheten kring det accessnät som Telia äger. I betänkandet framgår att majoriteten uppmanar regeringen att återkomma med en redogörelse för olika handlingsalternativ när det gäller att åstadkomma en separering av accessnätet från Telias övriga verksamhet.

Idag har Telia verksamhet inte bara i Sverige och Finland utan ytterligare ett stort antal länder. Telia, som är delvis statligt ägt, konkurrerar med helt kommersiella aktörer på ett stort antal marknader inom ett stort antal tjänsteområden.

Konkurrens är bra, men det bör helst ske på lika villkor. Marknader kommer alltid att regleras av staten, men det innebär inte att det är bra och juste konkurrens att staten agerar på samma marknad genom ett bolag. Konsekvensen blir att vi kan få ett statligt bolag som konkurrerar ut privatägda aktörer på samma marknad.

Utöver aspekten att ett statligt bolag agerar på en fungerande marknad så har det vid ett antal tillfällen framkommit uppgifter kring Telias agerande i olika länder som gjorde att bolagets etik ifrågasattes. Ett aktuellt exempel är köpet av en 3G-licens i Uzbekistan, där det i skrivande stund pågår en brottsutredning i ärendet. Värt att notera är att Telia, eller någon av bolagets representanter, i skrivande stund, varken är åtalad eller fälld för brott.

Jag yrkar på att riksdagen återigen bemyndigar regeringen att minska det statliga ägandet i Telia Sonera.

Stockholm den 27 september 2012

Eliza Roszkowska Öberg (M)