Motion till riksdagen
2012/13:N279
av Olle Thorell (S)

Medel för lokal och regional utveckling


S7031

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och förenkla normerna för lokala och regionala utvecklingsmedel.

Motivering

Lokala och regionala utvecklingsmedel är ofta låsta genom systemet för medelshantering. Lokala och regionala utvecklingsmedel finns huvudsakligen tillgängliga via länsstyrelserna, regionerna, landstingen, Almi, regionala och sociala fonder samt Jordbruksverket (Leadermedel). De regionala Almibolagen ska i huvudsak se till att anslagna regionala utvecklingsmedel används enligt utfärdade direktiv. Tidigare fanns Leadermedel att tillgå på ett för lokal nivå icke toppstyrt sätt. I gällande Leaderprogram har Jordbruksverket, ofta genom att självt ålägga sig större begränsningar än vad EU centralt rekommenderar, dessvärre strypt denna tillgång till medel för regional och lokal utveckling med ett underifrånperspektiv.

Ur ett lokalt utvecklingsperspektiv nedifrån är anslagna utvecklingsmedel alldeles för låsta i sina former. Det är viktigt att undvika de inlåsningseffekter nuvarande system får på lokal nivå. I Bergslagskommunerna i norra Västmanland, som aktivt jobbar med att verkligheten ska konstituera utvecklingsplanerna, inte tvärtom, blir därför inlåsningseffekterna tydliga i nuvarande system. För att förhindra inlåsningseffekter bör regeringen se över normerna för utvecklingsmedel. Fler aktörer än Almi borde beredas plats i det regionala utvecklingsarbetet. Detta är ingen kritik mot organisationen, däremot ställer dess ställning som enda aktör mycket större krav på flexibilitet och nytänkande än vad den själv klarar av med dagens ägardirektiv. Mångfald av aktörer är bra för kreativitet i många sammanhang, inte minst detta.

Av de medel som idag anslås till regional och lokal utveckling bör en betydligt större del kunna knytas fritt till planer som kommer från lokala analyser (exempel på detta är Fagersta och Norbergs kommuners arbetssätt inom Tillväxtverkets projekt ”Lärande tillväxt” som gäller tillsvidare med planerad uppföljning 2015). Dessa analyser kan inte följa dagens mall, där tillväxtplanerna spikas i början av en EU-programperiod.

För att förhindra inlåsningseffekter bör regeringen se över normerna för utvecklingsmedel bl.a. genom att fler aktörer än Almi Företagspartner AB (Almi) bereds plats i det regionala utvecklingsarbetet och genom att medel för regional och lokal utveckling i större utsträckning knyts till planer som bygger på lokala analyser.

Stockholm den 28 september 2012

Olle Thorell (S)