Motion till riksdagen
2012/13:N274
av Helene Petersson i Stockaryd m.fl. (S)

Träindustrin som basnäring i sydöstra regionen


S35145

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om träindustrin som basnäring i sydöstra regionen.

Motivering

Trä- och möbelindustrin är en viktig basnäring för hela landet och har stor betydelse för utvecklingen i hela sydöstra regionen. Samtidigt är marknaden utsatt för hård konkurrens och måste lyftas fram på ett mer markant sätt. Tillverkningsindustrin i regionen kan inte ersättas av, eller kompenseras av, tjänstesektorn. Träbearbetning är en lågteknologisk industri även om det inom vissa delar sker en högteknologisk utveckling, exempelvis används nanoteknik inom fönstertillverkning. Länen inom regionen har den högsta sysselsättningsgraden inom tillverkningsindustrin i Sverige, framförallt i små och medelstora företag. Den totala trä- och möbelindustrin omsätter drygt 70 miljarder.

Det går inte att tvivla på att industrin är en oerhört viktig del för den regionala utvecklingen men också för all träbyggnation i landet. Sedan 2006 har antalet påbörjade lägenheter i flerbostadshus och småhus halverats från 13 717 till 6 700 småhus och från 31 664 till 16 000 lägenheter i flerfamiljshus, och orderingången har minskat med 29 procent bara det sista året.

Det här är alarmerande siffror när vi samtidigt vet att behovet av bostäder är stort.

Samtidigt har träregionen många företag som är beroende av att nybyggnationer sker. Det är inte bara tillverkningen av trähus som påverkas när orderingången faller. Stora delar av produktionen av dörrar, fönster, trappor, trägolv och träskivor är beroende av att bostadsmarknaden också omfattar nyproduktion. Även möbelindustrin blir starkt påverkad när nybyggnationen minskar. Många av dessa företag är småföretag med stark anknytning till bygden och det medför viktiga arbetstillfällen på små orter.

Att arbeta inom träindustrin är att arbeta i ett hantverksyrke. Trä är ett levande material som fordrar kunskap. När många arbetstillfällen försvinner går viktig kunskap förlorad och om/när marknaden vänder finns inte människor med yrkeskunskap att tillgå.

Därför är det viktigt att kompetensförsörjningen fungerar på små och medelstora orter. Små företag har i de flesta fall inte möjlighet att själva tillgodose behovet av utbildad arbetskraft utan blir beroende av den utbildningsstruktur som finns. Här har samhället ett ansvar att tillgodose den kompetens regionen har behov av och matcha utbildningar med den företagsstruktur som finns i regionen. Exempelvis på Gotland finns idag ett 70-tal mindre snickeriföretag som har behov av yrkesutbildade snickare och för att klara detta behöver det utvecklas lokalt anpassade utbildningar utifrån det lokala behovet.

Det behöver också utvecklas insatser för entreprenörskap. Ett arbete som måste påbörjas med ungdomarna i tidig ålder och ses på sikt. Det duger inte att se till de behov som finns inom sex månader utan perspektivet ska finnas på 5–6 års sikt om branschen ska ha någon möjlighet att överleva.

Det vore ett misstag att enbart satsa på att utveckla nya näringar och inte ge möjlighet till utveckling för de näringar vi redan har. Att fortsätta forskningen inom träsektorn när det gäller både byggteknikutveckling och forskning utifrån material och hållbarhet är avgörande för att Sverige ska klara framtidens miljökrav.

Därför bör effektiva insatser ses över för att åter få fart på nybyggnationen av trähus, både småhus och flerfamiljshus.

Stockholm den 3 oktober 2012

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Christer Engelhardt (S)

Clas-Göran Carlsson (S)

Kerstin Haglö (S)

Désirée Liljevall (S)