Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell strategi för idrotts- och kulturevenemang.
Turism är en framtidsbransch i hela Europa. Sverige är trots sin storlek ett av tio länder med störst intäkter från turism i Europa, och det med störst intäkter i Norden. För att fortsätta stärka vår turistnäring och internationella attraktionskraft bör möjligheterna för en nationell strategi för idrotts- och kulturevenemang undersökas.
Enligt siffror från Tillväxtverket genererade utländsk turism i Sverige 14,1 miljarder kronor i momsintäkter till svenska staten under år 2011. Totalt 2,9 procent av Sveriges BNP kommer från turistnäringen. När andra näringar ser en långsiktigt negativ utveckling visar den svenska turistnäringen en stadig ökning. Sedan år 2000 har turismen bidragit med över 31 000 nya arbetstillfällen, och under 2011 bidrog turismen med totalt 162 300 arbetstillfällen.
Det finns många sätt ett land kan marknadsföra sig på. Ett exempel är olika typer av idrotts- och kulturevenemang, vilket svenska utövare har varit duktiga på under en lång tid. Vi har flera städer som är duktiga på att anordna större evenemang. Bland dem finns Mora som är värd för det årliga Vasaloppet, Åre som har stått värd för alpina VM och Falun som nu står som arrangör och värd för skid-VM 2015. Evenemangen är ett bra sätt för Sverige att synas på och bidrar på sikt till att locka fler turister till vårt land.
Ett större evenemang är ett unikt sätt att visa upp landet på och ger genomslag i flertalet olika mediekanaler. Evenemang som OS, VM och EM leder till många utländska besökare vilket i sin tur genererar hotellnätter, restaurangtimmar och tv-tid. I förlängningen har det en positiv inverkan på sysselsättningen i landet och bidrar även med intäkter till företag, regioner och staten.
Att arrangera stora idrotts- och kulturevenemang innebär såväl stora ansträngningar från de lokala arrangörerna och initiativtagarna som stora ekonomiska belopp i omsättning. Lokala arrangörers brist på erfarenhet riskerar att ofta leda till att misstag begås under planerings- samt utförandestadiet och att nationella samordningsinsatser och andra möjligheter försummas.
Jag föreslår därför att regeringen bör överväga att ta fram en nationell strategi för hur vi ska kunna söka större internationella evenemang samt hur finansiering av dessa i sådant fall bör se ut.