Motion till riksdagen
2012/13:N220
av Jonas Eriksson och Bodil Ceballos (MP)

Export- och investeringsfrämjande verksamhet – ett medel även för politiken för global utveckling (PGU)


MP1902

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av svensk export- och investeringsfrämjande verksamhet.

Motivering

Sverige är ett exportberoende land. Vår export bidrar till välstånd och utveckling i vårt eget land men också till efterfrågade lösningar på andra länders behov av varor och tjänster.

Staten och näringslivet har i över 100 år samverkat för att stödja den svenska exportens utveckling. Under en lång tid har stödet till stor del förmedlats genom Exportrådet med uppgiften att genomföra insatser för att främja exporten i små och medelstora företag. Verksamheten har finansierats genom ett statligt bidrag, bidrag från näringslivet och avgiftsbelagd verksamhet.

Svensk konkurrenskraft och näringsliv är också beroende av att utländska företag investerar i Sverige eller samarbetar med svenska företag. Det tillför kapital, kompetens och öppnar upp nya marknader.

Staten driver därför inte bara exportstödjande verksamheter utan också investeringsfrämjande. De senaste åren har det skett genom Invest Sweden.

Regeringen föreslog i en proposition (2011/12:92) en sammanslagning av de statligt finansierade export- och investeringsfrämjande verksamheterna i Exportrådet och Invest Sweden.

Miljöpartiet ser fördelar med en gemensam organisation. Företag får råd och stöd från en och samma organisation oavsett om man är exportör eller vill investera i Sverige. Med en sammanslagen organisation kan investeringsfrämjande insatser även ske på fler platser i utlandet än idag.

Miljöpartiet stödde därför regeringens förslag i riksdagens behandling men ser ett behov av att inte bara förändra de organisatoriska förutsättningarna för svenskt exportstöd och investeringsfrämjande.

I december 2003 beslutade riksdagen om en ny svensk utvecklingspolitik där målet att alla politikområden, inklusive handelspolitiken, ska främja mänskliga rättigheter och utgå från fattiga människors behov och perspektiv.

Vi kan konstatera att det snart gått tio år utan att detta mål fått genomslag inom det svenska export- och investeringsfrämjandet.

Det behövs därför en övergripande översyn av den sammanslagna organisationen, Sveriges export- och investeringsråds verksamhet, med syfte att upprätta tydliga människorättskriterier på handelsområdet och säkerställa att främjandet sker i samstämmighet med den beslutade politiken för global utveckling. Detta bör riksdagen tillkännage regeringen som sin mening.

Stockholm den 1 oktober 2012

Jonas Eriksson (MP)

Bodil Ceballos (MP)