Motion till riksdagen
2012/13:N219
av Penilla Gunther (KD)

Internationella möten i Sverige


KD546

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att statliga verk och myndigheter ska medverka till att internationella möten arrangeras i Sverige.

Motivering

Besöksnäringen med utländska besökare växer i landet, men vi kan bli bättre på att arbeta för att internationella möten och kongresser arrangeras här. Många offentliga verksamheter har ett omfattande nätverk och samarbete med andra länders liknande verksamheter, inte minst i den akademiska världen.

Att uppmuntra chefer och medarbetare att våga ansöka om att anordna den årliga kongressen för branschorganisationen eller att förlägga arbetsmöten i den internationella projektgruppen och konferenser i ämnesfrågor på hemmaplan är viktigt både för den lokala och regionala tillväxten.

De internationella möten och evenemang som anordnas i Sverige i dag omsätter årligen ett antal miljarder kronor, och det kan bli mer. Att de offentliga verksamheterna går före med att bjuda in och välkomna fler möten av internationell karaktär borde stimuleras än mer genom tydliga direktiv i regleringsbreven.

Enligt statistik från Tillväxtverket låg Stockholm tillsammans med Bryssel på en delad sjuttondeplats bland världens största kongresstäder år 2011. Det är ett bra resultat med tanke på Sveriges storlek. Med 93 internationella möten var det dock en minskning med tre möten från 2010. Göteborg låg på plats 73 med 28 möten, en minskning med tio möten från 2010. Uppsala låg med 18 möten på plats 115 och Malmö med 15 möten på plats 140 i världen.

En deltagare på en internationell kongress beräknas vara värd mellan 3 900 kronor och 5 200 kr per dygn. Nationell och internationell statistik visar att mötena pågår tre till sex dygn. Många deltagare stannar också någon dag extra om de inte varit i Sverige tidigare, och 10–15 procent tar med sig sina respektive.

Summan av intäkterna är alltså ansenlig. Den kommer värdlandet tillgodo året om, inte endast under sommaren. Att statliga verk och myndigheter därför, på alla nivåer, ska dra sitt strå till stacken för att fler möten av internationell karaktär ska arrangeras på svensk mark bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 2 oktober 2012

Penilla Gunther (KD)