Motion till riksdagen
2012/13:N215
av Penilla Gunther (KD)

Stödstrukturer för sociala företag


KD604

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att etablera ett program för stödstrukturer till arbetsintegrerande sociala företag.

Motivering

För två år sedan gjordes en gemensam informationssatsning på arbetsintegrerande sociala företag. Bakom satsningen stod Tillväxtverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Syftet var att fler skulle få chansen att upptäcka möjligheten att tillsammans med andra starta och driva företag efter devisen ”100 procent av sin förmåga”.

Arbetsintegrerande sociala företag har visat sig vara framgångsrika när det gäller att inkludera människor på arbetsmarknaden. Företagen skapar arbetsplatser där alla får möjlighet att arbeta utifrån sin egen förmåga. Personer som få andra arbetsgivare vågar anställa får anställning och meningsfull sysselsättning i dessa företag.

I Sverige finns det i dag ungefär 300 arbetsintegrerande sociala företag, där mer än 9 000 personer är verksamma. Antalet företag har ökat med drygt 60 på två år, och det finns flera anledningar att tro att denna typ av företagande kommer att bli ännu fler de närmaste åren.

Det behövs fortsatt möjlighet till rådgivning vid start av sociala företag och sociala arbetskooperativ, men företagen är också i behov av en stabil stödstruktur även efter företagsstarten. Den rådgivning som finns i dag behöver utökas till att också ge ett stöd i alla faser av företagandet och vara tillgänglig i hela landet. Detta stöd kan bidra till långsiktighet i företagandet genom att företagen blir mer affärsmässiga/professionella i den näringsverksamhet de bedriver.

Intresseorganisationer för arbetsintegrerande sociala företag stödjer företagen i deras utveckling och arbete. De verkar också för stimulans till bildande av fler arbetsintegrerande sociala företag. I takt med ökningen av antalet arbetsintegrerande sociala företag har efterfrågan på stöd och opinionsbildning ökat.

En organisation som Skoopi, de sociala arbetskooperativens egen organisation som startade år 2000, har med sin tydliga förankring hos medlemsföretagen utvecklats till en viktig och önskad partner i olika forum. Skoopi verkar strukturellt för en ökad integration på arbetsmarknaden. Medlemsantalet har mer än fördubblats de senaste två åren och i dag organiserar Skoopi cirka 110 arbetsintegrerande sociala företag av de drygt 300 som finns. Ansökningar om medlemskap kommer kontinuerligt.

En organisation som Skoopi behöver långsiktigt kunna planera sin verksamhet för att på ett adekvat sätt aktivt fungera som stöd och röst för sina medlemmar. Bland annat sker detta genom att delta som remissinstans och opinionsbildare, vilket inte kan baseras på, eller rymmas inom ramen för, projektmedel.

För att föreningen långsiktigt och med kontinuitet ska kunna stötta de arbetsintegrerande sociala företagen och utveckla regionala stödstrukturer krävs kontinuerlig finansiering för fortsatt arbete med att utveckla det arbetsintegrerande sociala företagandet i Sverige.

De möjligheter som i dag finns för statsbidrag avser verksamheter som organiserar individer med olika former av funktionsnedsättningar eller ideella organisationer som arbetar inom frivilligsektorn. Skoopi, som samlar företag med deltagare med nedsatt arbetsförmåga, får inom nuvarande regelverk inte tillgång till sådant stöd för sin verksamhet.

Därför föreslår jag att ett program för arbetsintegrerande sociala företag ingår i regeringens regleringsbrev till Tillväxtverket. Intresseorganisationer för socialt företagande inom befintliga regelverk bör få tillgång till stöd, i enlighet med tidigare gemensamma satsningar mellan myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting.

Stockholm den 1 oktober 2012

Penilla Gunther (KD)