Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta ett Kinainstitut i Västerås.
Tillväxt- och konkurrensfrågor är särskilt aktuella i en tid av globalisering men också ekonomisk oro i Europa och andra delar av världen. Sverige är ett litet land med en stor och viktig exportmarknad. Sverige har viktiga handelspartners i Europa men också USA och Kina. Kina är en intressant aktör i Asien och trots en lägre tillväxttakt pekar prognoserna ändå på en högre tillväxtnivå än exempelvis länder i Europa.
Sverige har ett antal samverkansprojekt med Kina, inte minst mellan svenska lärosäten och kinesiska universitet. Detta bör uppmuntras ytterligare. Det är också positivt att regeringen aviserat en ny satsning på kinesiska språket, och uppdraget till Skolverket att ta fram nya kursplaner i kinesiska kommer på sikt att vara en viktig åtgärd för att stärka samarbetet med Kina.
Svenska företag har också sedan lång tid tillbaka etablerade kontakter med Kina, och hundratals svenska företag är idag verksamma på plats i Kina. Även om det inom flera områden finns stora utmaningar visar samtidigt utvecklingen i Kina en stor potential som är intressant för svensk del. Regeringen bör ta initiativ till att i samverkan med bland annat lärosäten och företag skapa ett Kinainstitut för att ytterligare se hur samarbetet kan bli bättre, inte minst inom områden som företagskontakter och forskning, men också språk. Institutet kan med fördel förläggas till Västerås, som har goda kanaler med flera kinesiska regioner och företag. Företag som ABB och Bombardier har också sina svenska huvudkontor i staden.