Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att främja tillväxten i Skaraborg och Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta minska regelkrånglet för jordbruket.
Alliansregeringen har utvecklat ”Matlandet Sverige”. Skaraborg är en viktig inspirationskälla eftersom vi har erfarenheten, då produktion och förädling av mat är något vi länge arbetat med. Genom att ständigt utveckla jordbruket och livsmedelsindustrin i Skaraborg och resten av Sverige kan vi stärka den ekonomiska tillväxten samt skapa fler arbetstillfällen.
I ett globalt perspektiv är det långsiktigt nödvändigt att åkermarken i Sverige används till kvalitativ livsmedelsproduktion samt tillkommande energigröda. Jordbruksmöjligheter att hjälpa till med energiförsörjningen behöver tas till vara. Det är nödvändigt att även långsiktiga miljöaspekter vägs in i jordbrukspolitiken. En övergång till miljövänliga brukningsmetoder skall främjas.
Jordbruket och dess förädlingsindustri har en central roll för sysselsättningen på landsbygden i Skaraborg. Här är en stor del av befolkningen, cirka var femte person, sysselsatt med jord- och skogsbruk eller inom livsmedelsindustrin. Götene kommun är den kommun som har flest yrkesverksamma direkt eller indirekt kopplade till jordbruk och/eller livsmedelsförädling, nämligen ca 45 %. Skaraborg har även en stor fördel av sitt centrala läge för korta och miljövänliga transporter.
Skaraborg är ett av de mest livsmedelsproduktionsintensiva områdena i Sverige med en blandning av stora internationella företag sida vid sida med små familjedrivna. Villkoren för företagande och jordbruk måste anpassas för att underlätta för båda typer av företag. Småföretagandet är väldigt viktigt för Skaraborgs tillväxt och det är av stor betydelse att små livsmedels- och jordbruksföretag har goda förutsättningar för produktion, förädling och transport i regionen. Livsmedel som produceras och förädlas i samma område minskar miljöpåverkan i form av kortare transporter och gynnar närproducerad mat och därmed Skaraborgs bönder.
För att svenska jordbrukare skall kunna konkurrera på lika villkor med andra EU-länder är det av stor vikt att så långt som möjligt skapa likartade villkor. En analys bör sakligt kartlägga vilka förhållanden som råder gentemot omvärlden beträffande den svenska lantbrukarens ekonomiska konkurrenssituation i relation till lantbrukare i varje annat EU-land. Europeiska unionen utgör en gemensam marknad. Det är därför viktigt att det svenska jordbrukets konkurrenskraft stärks i detta sammanhang. Regeringen har genom ett målmedvetet regelförenklingsarbete, slopad skatt på handelsgödsel, sänkta egen- och arbetsgivaravgifter samt inte minst i visionen om Matlandet och Skogsriket, påbörjat detta arbete, och det är viktigt för Skaraborgs fortsatta utveckling att regeringen håller ett högt tryck på frågeställningarna.
Svenska företagare i allmänhet och svenska jordbruksföretagare i synnerhet är hårt belastade med regleringar och informationskrav. Lantbrukarnas Riksförbund har presenterat ett bakgrundsmaterial som visar den regelbörda som jordbruket dras med inom ett antal områden.
Landsbygdsdepartementet arbetade intensivt med att minska regelbördan under förra mandatperioden och var det departement i regeringen som minskade regelkostnaderna mest. Totalt sänktes regelbördan på livsmedelsområdet med 3 miljarder kronor. Man kom långt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Arbetet inom jordbrukssektorn behöver särskilt lyftas fram då jordbrukare ofta är småföretagare och själva tvingas hantera pappersarbetet när den redan långa dagen bland djuren eller ute på åkern eller i skogen är klar. En jordbruksföretagare skall ägna sin tid åt att arbeta med djuren eller på åkrarna – inte fastna i pappersarbete. För att ge dessa företag bättre möjlighet att växa och anställa bör byråkratin minska.
Sverige behöver fler jobb – inte färre. En avbyråkratisering av de gröna näringarna skulle frigöra ytterligare resurser till ökad tillväxt och fler jobb.