Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att samla kompetensen för bekämpning av mygg i en nationell organisation.
Den 10 augusti 2012 arrangerade jag ett studiebesök för riksdagsledamöter i Österfärnebo, norra Uppland. Alla som deltog kunde då se hur exceptionell myggsituationen är i nedre Dalälvsområdet, och hur oerhört svårt det är för de boende där. Vår värd beskrev hur hon inte kan vara ute och påta i rabatterna, plocka vinbär eller ens vara ute och leka med barnbarnen. Turistnäring och företag tvingas slå igen. Djur måste hållas inomhus för att inte råka i panik av myggattackerna.
Min utgångspunkt i frågan har hela tiden varit att myggproblemen måste behandlas som en skogsbrand. När katastrofen är över oss kan vi inte dividera om vem som har ansvaret, utan då måste en organisation finnas på plats – som omedelbart rycker ut.
Den mygga som etablerat sig i området – översvämningsmyggan – är mer aggressiv än den vanliga skogsmyggan. Efter snösmältningen eller vid kraftiga sommarregn utvecklas myggan oerhört snabbt så fort det blir varmt. De kan dessutom flyga upp till 15 kilometer och äggen kan klara sig under flera år utan vatten.
Riktvärdet för ”betydande myggproblem” är 2 000 myggor per natt i en så kallad myggfälla. 5 000 myggor per fälla och natt anses som ”mycket stora myggproblem” och vid 10 000 myggor per natt passeras gränsen för ”olidliga myggproblem”. I det aktuella området har upp till 77 000 mygg fångats i en enda myggfälla under en natt!
Under sommaren 2012 fungerade myggbekämpningen i nedre Dalälvsområdet inte som den borde. Redan den 21 juli avslutades den sista bekämpningen, och då fick dessutom 2300 hektar våtmarker stå obekämpade. Därefter fanns det inte några pengar till ytterligare insatser. Då var det ändå tack vare god ekonomisk hushållning med tidigare tilldelade resurser som årets bekämpning alls blev möjlig. Medlet som används är inte heller ett gift, utan ett biologiskt bekämpningsmedel benämnt BTI som endast påverkar myggen.
Hittills har det funnits en organisation för att bekämpa myggen som finansierats gemensamt av kommunerna och staten via länsstyrelserna. Projekttiden för den hittillsvarande organisationen har tagit slut och det finns inget nytt avtal för nästa år. Den ekonomiska situationen för myggbekämpningen blev under sensommaren så akut att personalen som hittills har bekämpat myggen sades upp. Om en långsiktig lösning inte presenteras skyndsamt, avvecklas den befintliga projektorganisationen och då står man utan kompetent personal sommaren 2013!
Min övertygelse är att en lösning är fullt möjligt. Om vi inte skapar en fungerande organisation, står vi dessutom inför ännu större problem framöver. Då kommer inte enbart boende kring Dalälven att drabbas, och redan har översvämningsmyggan tagit sig till en rad orter runt om i Sverige: Deje, Mariestad, Södertälje, Danderyd, Uppsala, Enköping. Myggeländet har blivit ett nationellt problem.
Det finns även de som menar att i och med klimatförändringarna riskerar problematiken att accelerera. Därför behövs nu en nationell organisation som också kan hjälpa andra områden. En sådan nationell resurs bör enligt min uppfattning förläggas till Österfärnebo. Detta bör också ske i fortsatt samarbete med Uppsala universitet, där flera i personalen i den hittillsvarande organisationen har anställningar.
Nedab, som arbetar för att utveckla landsbygden kring nedre Dalälven, har hittills ansvarat för myggbekämpningen. De ställer sig positiva till att det istället bildas en nationell organisation, där kompetens kan samlas och stöd ges till andra kommuner. Internationellt sett är det ofta så det fungerar, och i bland annat Tyskland och Frankrike finns väl utbyggda organisationer. Att dessa samtidigt önskar lära sig av den svenska organisationens metoder visar att den kompetens som finns i hittillsvarande organisation behöver tas till vara i en nationell organisation.
Riksdagen bör mot denna bakgrund ställa sig bakom inrättandet av en nationell organisation för bekämpning av mygg.