Motion till riksdagen
2012/13:MJ408
av Solveig Zander (C)

Minska myggeländet


C476

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att inrätta en statlig fond och för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för myggbekämpning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda myggornas påverkan på människor i deras närmiljö ur ett folkhälsoperspektiv.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

Sedan år 2000 är det för staten ett välkänt problem att det finns en massförekomst av så kallade stickmyggor vid nedre Dalälven. Det är ett mycket, mycket stort problem för både människor och djur. Följden av detta blir att barn på dagis, eller hemma, inte kan vara ute. De kan få och får en överreaktion, samma sak kan gälla överkänsliga personer. Vidare kan inte boskapen vara ute då de blir oroliga och fågelungar klarar sig inte. Man kan inte flytta ifrån området för fastigheter går inte att sälja. Företag inom turistbranschen kan inte få lönsamhet varför det är svårt att driva camping och liknande i området.

Området är en nationalpark och ett Natura 2000-område tack vare sin unika miljö, naturvärden som skapats i mötet mellan norra och södra Sverige. Myggförekomsten har ställt till problem i området. Regeringen har givit tillstånd till bekämpning av myggorna med ett biologiskt bekämpningsmedel. Det är nedre Dalälvens utvecklingsområde som är ansvarig för bekämpningen och man ska följa upp om bekämpningsmedlet kan ha negativa effekter. Kostnader för bekämpningen har varit via staten som anslog medel 2000 och sedan via länsstyrelserna och ”Landsbygdsprogrammet” och berörda kommuner.

Massförekomsten av stickmyggorna är ett allvarligt problem och man måste arbeta för att hitta en långsiktig hållbar lösning på problemet. Kortsiktigt fungerar den biologiska bekämpningen. För att följa upp bekämpningen har det funnits ledande forskare, knutna till Uppsala universitet, i området under 10 års tid.

För att komma tillrätta med förekomsten av myggor i området behövs en långsiktig finansiering. En nationalpark och ett Natura 2000-område måste vara tillgängligt för människor och djur och då måste man använda de medel som idag står till buds och som sanktionerats av staten. Förutsättningarna för att använda statliga pengar, förslagsvis en fond, varifrån man kan söka pengar till bekämpning behöver ses över. Dessutom behövs forskning och utveckling för att få fram den bästa bekämpningsmetoden och för att utveckla långsiktigt hållbara metoder också finansierat via staten.

Socialstyrelsen måste ges ett uppdrag att studera hur människor påverkas då det är att betrakta som ett folkhälsoproblem att vistas i området.

I detta sammanhang är det angeläget att redovisa att det nu finns stickmyggor på fler platser i landet i Södertälje kommun, Forshaga kommun, Enköpings kommun, Danderyds kommun. Så det behövs statlig finansiering till bekämpning, forskning, uppföljning och nya långsiktiga metoder.

Med hänvisning till ovanstående föreslås att instifta en statlig fond, att det uppförs en forskningsanläggning finansierad med statliga medel och att medverka till framtagandet av långsiktigt hållbara bekämpningsmetoder.

Stockholm den 1 oktober 2012

Solveig Zander (C)