Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en fiskevårdsavgift på allmänt vatten och begränsad fisketid för kräftfisket i Vättern.
Under senare år har Vättern blivit känd för ett mycket rikt bestånd av signalkräftor. Stora bestånd kräftor trivdes och bredde ut sig över stora delar av sjön, och därför gavs allmänheten fritt tillträde att gratis fiska kräftor på allmänt vatten i Vättern 1999. Idag får vem som helst under fem helger och med sex burar per person ta upp kräftor som är större än 10 centimeter. Burarna ska vara försedda med flyktöppning för mindre kräftor.
Under en rad år på 2000-talet registrerades mycket goda förekomster av kräftor. Under 2008 nåddes den största omfattningen då yrkesfisket fångade 145 ton, allmänheten mellan 30 och 40 ton och fiskevattenägarna ca 10 ton på sina enskilda vatten. Sedan dess har populationen minskat. Enligt kräftforskaren Alfred Sandström (Våra Fiskevatten, nr 2 2012, Sjön är färdigkoloniserad) beror nedgången på en expansionsmättnad där signalkräftorna under en period brett ut sig mot nya områden i sjön. Under denna koloniseringsfas gynnas kräftorna av rik tillgång på föda och gott om utrymme att växa. Efter koloniseringen utbryter konkurrens om föda och utrymme. Bestånden blir då också känsliga för olika klimat- och miljöfaktorer. Ett hårt och oreglerat fisketryck blir därmed en hög stressfaktor för populationens långsiktiga utveckling.
Den samförvaltningsgrupp som finns för Vättern bestående av yrkesfiskare, fritidsfiskare och fiskevattenägare tillsammans med forskare och myndigheter har enats om behovet av en fiskevårdsavgift på allmänt vatten och en begränsad fisketid för allmänhetens fiske av kräftor i Vättern. En fiskevårdsavgift och begränsad fisketid kan bidra till ett stabilare fiske på en lägre nivå där kräftpopulationen ges långsiktiga förutsättningar för en gynnsam och uthållig utveckling. Genom avgiften frigörs dessutom ekonomiska medel som kan användas till lokal fisketillsyn, fångstrapportering och fiskevård.