Motion till riksdagen
2012/13:MJ373
av Anita Brodén (FP)

Importerat avfall


FP829

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av uppföljning och översyn när det gäller importerat avfall.

Motivering

Regeringens särskilde utredare i Avfallsutredningen Lars Ekecrantz överlämnade i slutet av augusti 2012 betänkandet ”Mot det hållbara samhället – resurseffektiv avfallshantering” (SOU 2012:56) till miljöminister Lena Ek.

Utredaren har utifrån regeringens direktiv i huvudsak tagit fasta på utformning och ansvar för insamling och omhändertagande av hushållens avfall, men även lyft upp frågan om ansvaret för verksamheters avfall. Utredningen har bland annat föreslagit att ansvaret för insamling av förpackningsavfall och tidningar skall övergå till kommunerna samtidigt som kraven på producenternas helhetsansvar för materialåtervinnig och förpackningsutformning förtydligas. Den övergripande utgångspunkten för utredningen har varit att avfallshanteringen skall ske på ett resurseffektivt och miljömässigt sätt och vara enkel för medborgarna. Detta är angelägna och viktiga aspekter för att nå ett mer hållbart samhälle.

Men det finns flera viktiga aspekter på vägen emot ett mer resurseffektivt och hållbart samhälle. Vi vet att avfallsmängderna såväl i Sverige som i många andra länder ökar. Under 2010 producerades totalt 117,6 miljoner ton avfall i Sverige. Hushållsavfall är ett av de enskilt största avfallsslagen. En annan viktig aspekt vad gäller avfallsfrågan, är frågan om importerat avfall. Idag importerar Sverige avfall från länder som själva inte kan omhänderta det på ett miljömässigt säkert sätt och det blir såväl värme som el i våra värmeverk och värmekraftverk.

Vårt avfall, oavsett om det är nationellt eller importerat avfall, kan innehålla farliga ämnen som kan skada såväl människors hälsa som vår miljö på ett allvarligt sätt. För att skydda människor och miljön finns regelverk som reglerar bland annat hur transporten och hanteringen av avfallet skall gå till.

Baselkonventionen är en sådan överenskommelse. Den trädde i kraft 1992. 179 länder, inräknat alla EU-länder, har skrivit under konventionen. Inom EU finns också ett särskilt regelverk ”Förordning om transport av avfall 1013/2006” för att skydda människors hälsa och miljön. Det är oerhört angeläget att regelverket efterlevs och att det sker en fortlöpande kontroll av avfall som transporteras mellan länder för att förhindra skador på människor och miljö. Kraven ökar både nationellt och från EU på att miljöpåverkan skall minska och att samhällets resurser måste utnyttjas effektivare. Mot denna bakgrund är det viktigt att det sker en uppföljning och en kunskapsinhämtning med särskilt fokus på importerat avfall.

Stockholm den 4 oktober 2012

Anita Brodén (FP)