Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör avvisa nuvarande förslag från Havs- och vattenmyndigheten om utvidgat fiskeförbud i Kattegatt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Havs- och vattenmyndigheten bör få i uppdrag att utöka samverkan med yrkesfiskarna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att få stöd från Havs- och vattenmyndigheten för utveckling av fiskeredskap och metoder.
Yrkesfisket har en lång svensk tradition och utgör en viktig basnäring som bidrar med nödvändiga livsmedel. Detta gäller också i Halland. Svenskt yrkesfiske har genomgått stora strukturförändringar med omfattande nya regelverk under det senaste årtiondet. Fiskeförbudszoner, selektiva fiskeredskap och fiskemetoder är några exempel. Återkommande har konflikter uppstått mellan yrkesfiskarena och beslutande myndigheter, ofta på grund av bristande samordning och kunskap om villkoren och förutsättningar för yrkesfiske. Ett område där begränsningar införts är Kattegatt utanför Hallandskusten.
Som ett resultat av detta har en stor utveckling av selektiva redskap redan gjorts och arbetet med ytterligare förbättringar pågår utan någon form av ersättning. Ett utvecklingsprojekt med delfinansiering från EU pågår också i Bohuslän med mycket goda resultat.
De nya redskapen och fiskemetoderna har redan fått önskad effekt. Oönskad sidofångst av torsk i Kattegatt av Hallands yrkesfiskare har de senaste åren mer än halverats från drygt 27 ton till 13 ton. Kännedom och kunskap om nya selektiva fiskeredskap, som trålar för fiske av havskräftor och plattfisk, tycks vara en bristvara hos beslutande myndigheter.
Havs- och vattenmyndigheten har lämnat ett förslag till regeringen, där man föreslår totalt fiskeförbud i ett ännu större område i Kattegatt än det som gäller idag. Detta trots att man noterat en positiv återhämtning av torsk i området. Fisket av havskräfta är en oersättlig verksamhet bland yrkesfiskarena i området. Om förslaget genomförs innebär detta ett dråpslag mot hela fiskerinäringen och anslutande företag. En skattning av konsekvenserna visar att 50-60 yrkesfiskare försvinner och att 300 arbetstillfällen avvecklas i anslutande näringar i Halland. Det får också konsekvenser för andra köpare av fiskprodukter bland annat i Göteborg och andra svenska städer. Förslaget grundar sig på skattningar och mätningar som har genomförts kort tid efter införandet av tidigare restriktioner. Det står inte heller i proportion till eventuella förbättringar eller andra konsekvenser. Som framgår Västkustfiskarenas branschorganisations mätningar av sidofångst av torsk, som redovisats ovan, kan torsken i Kattegatt inte hotas av nuvarande fiske av havskräfta.
Det pågående arbetet med att utveckla fiskeredskap och metoder hos bland annat yrkesfiskare, måste beaktas och ingå som en naturlig del i samverkan mellan yrkesutövare och beslutande myndighet i framtiden. Med nuvarande och återkommande lappkast i myndighetsutövningen blir det omöjligt att bedriva seriöst yrkesfiske och att få nyrekrytering till en verksamhet som ger oss ett högkvalitativt livsmedel.